Auguszta napja van. | 2024.03.29

Lőfegyverek ezreit szolgáltatják be az ausztrálok egy nemzeti amnesztiaprogram keretében

2017-09-08 11:59:00

Huszonhatezer lőfegyvert szolgáltatott be az ausztrál lakosság eddig egy nemzeti amnesztiaprogram keretében, amit Michael Keenan ausztrál igazságügyi miniszter nagyszerű eredménynek nevezett - jelentette pénteken a BBC brit műsorszolgáltató.

    A júliustól szeptember végéig tartó amnesztiaprogramot a félelem a terrorcselekményektől és az engedély nélküli fegyverek egyre növekvő száma ösztönözte.
    Az amnesztia időszak lejártával akár 280 ezer ausztrál dolláros (több mint 57 millió forintos) bírság vagy 14 év börtön is várhat arra, akit engedély nélküli fegyverbirtokláson kapnak.
    Legutóbb 1996-ban, a 35 emberéletet követelő Port Arthur-i mészárlás nyomán indítottak hasonló fegyverbeszolgáltatási akciót. Akkor közel 644 ezer leadott fegyvert semmisítettek meg. A Port Arthur-i támadást követően betiltották a félautomata és az automata fegyvereket Ausztráliában.
    Hatósági becslések szerint jelenleg mintegy 260 ezer illegális fegyver lehet az ausztrál lakosságnál, valamint bűnszövetkezetek és terroristák kezében. "Man Haron Monis egy ötvenes évekből származó, regisztrálatlan vadászpuskát használt, amikor 2014-ben megtámadta a sydneyi Lindt Chocolate Cafét" - példálózott az igazságügyi miniszter.
    2014. december 15-én az ausztrál nagyváros zsúfolt üzleti negyedében egy iszlamista iráni bevándorló 17 túszt tartott fogva órákon át a Lindt Chocolate Café kávézóban. A túszdrámának a rendőrség fegyveres ostroma vetett véget. Az incidensben két túsz és az elkövető is életét vesztette.