Auguszta napja van. | 2024.03.29

A magyar ingatlanpiac szereplői a legoptimistábbak a régióban egy felmérés szerint

2017-09-07 18:10:00

A magyar ingatlanpiac szereplői a legoptimistábbak a régióban a RICS nemzetközi ingatlanszakmai szervezet idei második negyedéves jelentése szerint - mondta Noah Steinberg, a WING Zrt. elnök-vezérigazgatója és a RICS elnöke, a szervezet által rendezett háttérbeszélgetésen csütörtökön.

    A magyar ingatlanpiacon a befektetői hangulatindex új rekordot ért el, mivel a befektetések az iroda-, kereskedelmi- és ipari célú szegmensben is folyamatosan nőnek, ezek közül is az irodapiac nőtt a legnagyobb mértékben. A magyarországi bérlői hangulatindex is szilárdan pozitív maradt, mivel a bérlők ingatlanok iránti kereslete újra növekedett. A piac várakozásai szerint az ingatlanok bérleti díjai az előző negyedévhez hasonlóan 3,5 százalékkal fognak nőni - fejtette ki a szervezet elnöke.
    Hozzátette, hogy az ingatlanfejlesztéseket az alacsony kamatkockázati felár miatt a banki hitelezés is segíti.
    Magyarországon idén várhatóan 140 ezer, a következő 3-4 évben pedig 450 ezer négyzetméter új kereskedelmi célú ingatlant fognak felépíteni az ingatlanfejlesztő cégek - mondta az eseményen Kibédi Varga Lóránt, a világ vezető ingatlan-tanácsadó cége, a CBRE ügyvezető igazgatója.
    Hozzátette, hogy Budapesten átlagosan még mindig 20-25 százalékkal olcsóbban lehet ingatlanokat venni, mint Pozsonyban vagy Prágában, így a magyar ingatlanpiacon tapasztalható lendület még évekig kitarthat.
    Az eseményen elhangzott még, hogy a magyar után a cseh ingatlanpiac szereplői voltak a legoptimistábbak a régióban az idei második negyedévben, míg a régió legnagyobbja, a lengyel piac növekedési optimizmusa visszaesett.