Emma napja van. | 2024.04.19

Grezsa István: Magyarország Ukrajna megbízható és stabil partnere akar lenni

2017-09-07 15:47:00

A kisebbségvédelem terén zajló negatív folyamatok ellenére Magyarország Ukrajna megbízható és stabil  partnere akar lenni - hangsúlyozta csütörtökön a krynicai gazdasági fórumon a Kárpátaljáért felelős magyar kormánybiztos, Grezsa István.

    A Miniszterelnökség Szabolcs-Szatmár-Bereg megye és Kárpátalja együttműködésének és összehangolt fejlesztési feladatainak kormányzati koordinációjáért felelős kormánybiztosa a Kárpátok eurorégió makrorégióvá átalakítását célzó stratégia kidolgozásáról szóló pódiumbeszélgetésen vett részt a krynicai gazdasági fórum zárónapján.
    Grezsa István a régióval kapcsolatban kijelentette: a magyar gondolkodásmód "a határoktól függetlenül az egész Kárpát-medencére terjed ki". Leszögezte: ebben a tekintetben látszik, hogy Kárpátalja nemcsak ma, hanem történelmileg is egyik legszegényebb vidéke volt a Kárpát-medencének.
    A kormánybiztos ismertette a régió felzárkóztatását célzó magyar lépéseket a munkaerőpiac, az egészségügy, a környezetvédelem, az oktatás és az infrastrukturális fejlesztések terén.
    A munkaerőpiacról szólva rámutatott: Lengyelországban legalább 1,5 millió, Csehországban 300 ezer, Szovákiában közel 100 ezer ukrán munkás dolgozik, a visegrádi országok (V4) így jelentős segítséget nyújtanak az ukrán migráció befogadásához.
    "Ezzel szemben kár, hogy a nyugat-európai országok az észak-afrikai és a közel-keleti, iratok nélkül érkező migránsokat preferálják" - jegyezte meg.
    A kormánybiztos Nyugat-Ukrajna gazdasági felzárkóztatása terén kihívásnak nevezte az infrastrukturális fejlesztéseket, köztük a Budapest-Kijev autópálya kiépítését, a Budapest-Munkács vasútvonal korszerűsítését, új határátkelőhelyek létesítését.
    A Kárpátaljával kapcsolatos magyar nemzetpolitikáról szólva elmondta: ez ma már elsősorban gazdaságfejlesztő program, 120 millió dolláros gazdaságfejlesztés indult el, mely nemcsak a magyar vállalkozókat támogatja, hanem nemzetiségtől független segítséget jelent.
    Az oktatás támogatásával kapcsolatban megemlítette: idén szeptemberben a kárpátaljai magyar oktatási rendszerbe kétszer annyi elsős iratkozott be mint tavaly, a magyar kisebbségoktatási rendszer magasabb szintet képvisel, mint az ukrán állami. "Ezért sajnálattal fogadtuk az ukrán oktatási törvényt, mely nemcsak a magyar kisebbséget érinti hátrányosan" - fűzte hozzá.
    "A nemzetiségi jogok szűkítése Magyarországot rendkívüli mértékben zavarja" - szögezte le, hozzáfűzve: tapasztalható a nyugat-ukrajnai szimpátia Magyarország iránt, ez Kárpátalján és a nyugat-ukrajnai Csernyivci megyében is érzékelhető. "Ugyanakkor nehezen tudjuk értelmezni, hogy a kijevi sajtó tíz százaléka a magyar szeparatizmusról szól" - tette hozzá.
    A politikai kapcsolatok jövőjéről úgy vélte, hogy a térség országai érdekeltek az ukrán-orosz konfliktus minél gyorsabb lezárásában. Felidézte: Orbán Viktor miniszterelnök "élharcosa volt" Ukrajna uniós vízummentességének, a szabadkereskedelmi megállapodásnak, Ukrajnának az "európai régió felé közelítése felgyorsításának".     "A negatív folyamatok ellenére Magyarország Ukrajna megbízható és stabil partnere és szomszédja akar lenni" - szögezte le Grezsa István.

 



Képújság
Sajómente Média Alapítvány
Legfrissebb híreink
17:19
- Novemberben kerül országszerte a mozikba Herendi Gábor új filmje
16:03
- A kazincbarcikai Városvédők megválasztásuk esetén eltörlik a magánszemélyek helyi adóit, 50 ezer forintot adnak Karácsonykor a nyugdíjasoknak és a gyermekét egyedül nevelő szülőknek
15:27
- NVI: eddig közel 400 ezer ajánlóívet igényeltek a jelöltek és jelölőszervezetek
14:48
- Magyar Ásványolaj Szövetség: a harmadik-negyedik helyen van a hazai dízel és benzin ára a környező országok között
14:06
- Mészáros Csoporté a Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházlánca, a Brendon Holding Kft.
13:03
- KSH: a benzin 3,2, a dízel 5 százalékkal drágább Magyarországon a régiós átlagnál
12:12
- Megvesztegetett boncmesterek ellen emeltek vádat a fővárosban
11:05
- NAK: bővült a falugazdász-hálózat és a kamarai tagoknak nyújtott szolgáltatások köre
10:09
- Insura.hu: 5,9 százalékkal emelkedtek a casco díjak az első negyedévben
09:19
- Betörte a Trafik üvegét - keresik a miskolci rendőrök
MTI hírfelhasználó