Emma napja van. | 2024.04.19

Vargha: a kibervédelem és a migráció volt a kiemelt téma az EU védelmi tanácskozásán

2017-09-07 13:28:16

A kibertámadásokra való felkészülés, valamint a tömeges migrációval összefüggő kihívások voltak a fő témák az Európai Unió védelmi minisztereinek észtországi informális találkozóján - nyilatkozta a Honvédelmi Minisztérium (HM) parlamenti államtitkára csütörtökön telefonon az MTI-nek.

    Vargha Tamás kifejtette: a tanácskozáson az új típusú biztonsági kihívások közül kiemelten foglalkoztak a hibrid hadviseléssel, a kiberfenyegetésekkel. Ehhez kapcsolódóan csütörtökön a védelmi miniszteri megbeszélésen egy szimulációs gyakorlat keretében vették sorra, miként lehet hatékonyan fellépni egy esetleges kibertámadás ellen.
    A másik fő téma volt a rendkívüli migrációs nyomás volt, amely két éve Magyarországot is elérte. Az államtitkár kiemelte: látható, hogy ennek nyomán megváltozott a biztonsági környezet, a terroristatevékenység is fokozódott Európában.
    Vargha Tamás felidézte: a migráció veszélyére Magyarország időben és jól reagált, "megvédte a magyar embereket és Európát". Az Európai Unió bár megkésve, de már elkezdett foglalkozni a migrációs nyomással, s felismerte azt is, hogy a menedékkérelmeket helyben, az afrikai országokban kell elbírálni. 
    A védelmi miniszteri találkozón az unió afrikai katonai műveleteiről és civil misszióiról is tanácskoztak. Az államtitkár elmondta: az ENSZ statisztikái alapján látható, hogy az afrikai kontinensen "hihetetlen mértékben" nő a lakosság száma. Ez pedig az eddigi migrációs nyomáson felül újabb migrációs válsággal fenyeget - tette hozzá Vargha Tamás.
    A HM államtitkára kétnapos észtországi útja első napján, szerdán Vőruban ellátogatott a külszolgálatot teljesítő magyar kontingens katonáihoz is. 
    A V4 országai (Lengyelország, Csehország, Szlovákia, Magyarország) 2016-ban döntöttek arról, hogy negyedéves váltásban egy-egy századnyi erőt telepítenek Észtország, Lettország és Litvánia területére azzal a céllal, hogy a "NATO-megerősítő intézkedéshez" történő hozzájárulásként közös kiképzéseket és gyakorlatokat hajtsanak végre a balti államok fegyveres erőivel. A Magyar Honvédség 124 katonája júliustól teljesíti három hónapos kiképzési feladatát a Baltikumban.
    Vargha Tamás útja során Kristjan Prikkel, az észt védelmi minisztérium államtitkárával, valamint Hannes Hansoval, az észt parlament védelmi bizottságának elnökével is találkozott, akikkel megvitatták az aktuális biztonság- és védelempolitikai, illetve a kétoldalú együttműködés kérdéseit. Ennek nyomán a magyar és az észt védelmi államtitkárok aláírták a kétoldalú - 1998-ban született - katonai együttműködés szabályozó megújított és korszerűsített megállapodását - számolt be az MTI-nek Vargha Tamás.

 



Képújság
Sajómente Média Alapítvány
Legfrissebb híreink
19:45
- Időjárás-jelentés
17:19
- Novemberben kerül országszerte a mozikba Herendi Gábor új filmje
16:03
- A kazincbarcikai Városvédők megválasztásuk esetén eltörlik a magánszemélyek helyi adóit, 50 ezer forintot adnak Karácsonykor a nyugdíjasoknak és a gyermekét egyedül nevelő szülőknek
15:27
- NVI: eddig közel 400 ezer ajánlóívet igényeltek a jelöltek és jelölőszervezetek
14:48
- Magyar Ásványolaj Szövetség: a harmadik-negyedik helyen van a hazai dízel és benzin ára a környező országok között
14:06
- Mészáros Csoporté a Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházlánca, a Brendon Holding Kft.
13:03
- KSH: a benzin 3,2, a dízel 5 százalékkal drágább Magyarországon a régiós átlagnál
12:12
- Megvesztegetett boncmesterek ellen emeltek vádat a fővárosban
11:05
- NAK: bővült a falugazdász-hálózat és a kamarai tagoknak nyújtott szolgáltatások köre
10:09
- Insura.hu: 5,9 százalékkal emelkedtek a casco díjak az első negyedévben
MTI hírfelhasználó