Andrea napja van. | 2024.04.18

Fidesz: keresztényüldözés zajlik

2017-09-06 19:59:00

Tiltakozik a Fidesz "a keresztényüldözés román hatósági változata" ellen - közölte Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának kormánypárti elnöke szerdán Budapesten, a megszűnés határára juttatott marosvásárhelyi Római Katolikus Gimnázium ügyében tartott sajtótájékoztatóján.

    Az a fajta "hatósági vegzatúra", amellyel egy egyházi intézményt sújt a román állam, kimeríti "a keresztényüldözés szofisztikált formájának" kategóriáját - fogalmazott Németh Zsolt.
    Üdvözölte ugyanakkor, hogy szerda délután Marosvásárhelyen tüntetést tartanak az iskola védelmében. Elismerően szólt arról is, hogy a szülők és a diákok kitartóan lépnek fel alapvető jogaik védelmében, a történelmi egyházak, az érdekképviseleti és politikai szervezetek, az erdélyi magyarság pedig egységesen tiltakozik.
    Szavai szerint a román államhatalom a korrupcióellenes ügyészség (DNA) révén immár egy éve megfélemlíti a sokat szenvedett marosvásárhelyi magyar közösséget, "a legsötétebb diktatúra eszközeit" alkalmazzák.
    A kormánypárti politikus bátorította a magyar diplomáciát, hogy a két- és többoldalú fórumokon fokozza a nyomást Románia irányába, különösen a Vatikán, az Egyesült Államok, az Európai Unió és az Európa Tanács csatornáin keresztül.
    A külügyi bizottság elnöke, a Fidesz frakcióvezető-helyettese fontosnak nevezte, hogy Románia tartsa tiszteletben az egyházi oktatáshoz való jogot, az egyházi ingatlanok visszaszolgáltatásának kötelezettségét, valamint a vallásszabadság jogának zavartalan gyakorlását. Románia továbbá állítsa helyre az igazságszolgáltatás függetlenségét, és állapítsa meg a kialakult helyzetért a felelősséget - szorgalmazta.
    Németh Zsolt bízik abban, hogy Románia minél szélesebb közvéleménye - beleértve a román ortodox egyházat is - felismeri "a nyilvánvaló jogtiprást", hangot ad a katolikus magyar közösséggel való keresztény szolidaritásának, és elítéli a megfélemlítés légkörének kialakítását.