Auguszta napja van. | 2024.03.29

Varga Mihály: a közeljövőben is értékesíthet negatív hozamú kincstárjegyet az ÁKK

2017-09-06 13:53:02

Az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) a következő hetekben is értékesíthet negatív hozammal kincstárjegyet - mondta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a Kossuth Rádió 180 perc műsorában arra reagálva, hogy a 3 hónapos diszkont kincstárjegyek negatív hozammal keltek el a héten. 

    Hozzátette, hogy alacsony inflációs környezetben a hozamok is alacsonyak.
    A miniszter kiemelte: a jó gazdaságpolitikai struktúrának köszönhető, hogy a magyar állam ilyen jó feltételekkel tud hitelt felvenni.
    Kifejtette: a befektetők a biztonságra törekszenek még akkor is, ha az egy kevés veszteséggel jár. A befektetők egyre jobban bíznak a magyar gazdaság fundamentumaiban, és lassan a hitelminősítők is elkezdik a piaci szereplőket követni. A foglalkoztatás és a beruházások bővülése, az adócsökkentés hatására kedvező helyzet alakult ki Magyarországon, ennek köszönhető, hogy a befektetők hajlandók veszíteni azon a pénzen, amit hitelbe adnak, mert még így is megéri nekik ott tartani azt a pénzt - mondta a miniszter.
    Kitért arra is, hogy az alacsony inflációs folyamat bár összefüggésben van az állampapír-piaci hozamokkal, nem érinti a nyugdíjak összegét, a kormány garantálja a nyugdíjak reálértékét. Erre az évre 1,6 százalékos inflációval számol a kormány, ezt a mértékű emelést a nyugdíjasok megkapják, jövőre pedig 2,9-3 százalékos infláció lehet, az ehhez igazodó nyugdíjemelés is meg fog történni.
    Varga Mihály beszélt arról is, hogy a hozamkörnyezet hat a lakossági papírokra is, de kormányzati cél, hogy minél kevesebb állampapír legyen külföldi tulajdonban. 2010-ben még körülbelül a papírok fele volt külföldi kézben, ez az arány most már 25 százalék alatt van. A kormány azt szeretné elérni, hogy a lakosság is vásároljon magyar állampapírt, ne csak intézményi befektetők, nagy befektetési alapok.
    Ahhoz, hogy a középosztály erősödjön Magyarországon és a megtakarítások hozamát elsősorban a magyar lakosság élvezze, arra van szükség, hogy az ÁKK minél több lakossági papírt bocsásson ki. Az ÁKK palettája folyamatosan bővül: legutóbb új típusú, 2 és 5 éves papírokat bocsájtottak ki - fűzte hozzá Varga Mihály.