Gedeon napja van. | 2024.03.28

Megnyílt Skóciában a világ leghosszabb ferdekábeles szerkezetű közúti hídja

2017-09-04 20:12:00

A brit uralkodó nyitotta meg hétfőn Skóciában a világ leghosszabb ferdekábeles szerkezetű közúti hídját, amely egyben Nagy-Britannia legmagasabb ilyen jellegű építménye.

    A Queensferry Crossing nevű híd jellegzetessége, hogy a három pilonból kiinduló tartókábelek ferdén lefutva közvetlenül a hídtesthez csatlakoznak, vagyis nem hosszirányban futó főkábelekről ágaznak le függőlegesen.
    A híd a skót főváros, Edinburgh tágabb környezetét köti össze Skócia északi vidékeivel a Firth of Forth, vagyis a Forth folyó széles deltatorkolata felett átívelve.
    A Queensferry Crossing 2,7 kilométer hosszú, és a hídtest legmagasabb pontja dagály idején is 210 méter magasságban húzódik a vízfelszín felett. Ez azt jelenti, hogy a híd alatt 48 kétszintes londoni városi busz férne el egymásra rakva.
    A hídon, amelynek építése 2011-ben kezdődött, a munka legintenzívebb szakaszában tízezernél is többen dolgoztak, és a 13 millió munkaóra alatt 35 ezer tonna acélt és 150 ezer tonna betont építettek be a királynő által a hétfői megnyitó ünnepségen "lélegzetelállítónak" nevezett szerkezetbe. A beruházás 1,35 milliárd fontba (450 milliárd forintba) került.
    A 91 esztendős II. Erzsébet királynőt a megnyitóra elkísérte 96 éves férje, Fülöp edinburghi herceg is, jóllehet ő hivatalosan már a múlt hónapban visszavonult a közszereplésektől.
    A Queensferry Crossing a harmadik híd a Firth of Forth felett. Az előzőt 53 évvel ezelőtt szintén II. Erzsébet királynő nyitotta meg, az első pedig még a XIX. században épült.
    Az új hídon a tervek szerint évente 24 millió jármű haladhat át. Az autókat és főleg a magas építésű kamionokat és buszokat szélterelő elemek védik a Firth of Forth nagy erejű, váratlanul támadó hírhedt széllökéseitől.
    A hidat hivatalosan 120 évi élettartamra tervezték, de szakértők szerint ennél jóval hosszabb ideig is fennmaradhat.
    A Queensferry Crossing felett a hétfői megnyitó ceremónia fénypontjaként a brit királyi légierő (RAF) Red Arrows nevű híres műrepülő századának egy egysége is átrepült, alant pedig flottafelvonulást tartottak.