Gedeon napja van. | 2024.03.28

Bukarest törvénysértően terjesztette be Verespatak világörökségi jelölését

2017-09-02 19:48:00

Teodor Melescanu román külügyminiszter szerint Bukarest a törvényes eljárások megszegésével terjesztette fel az UNESCÓ-hoz Verespatak világörökségi jelölését, mert azt csak az akkori kulturális miniszter küldte el a nemzetközi szervezethez, a miniszterelnök és a kormány jóváhagyása nélkül.

    A román diplomácia vezetője erről szombaton a Fekete-tenger partján levő Mamaia üdülőtelepen nyilatkozott, ahol a román kormánykoalíció pártjai megbeszélést tartanak az őszi parlamenti ülésszak és a kormányzás teendőiről.
    Melescanu szerint az idei év elején, a Dacian Ciolos vezette szakértői kormány mandátumának utolsó napján csak Corina Suteu volt kulturális miniszter nyújtotta be az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezetéhez (UNESCO) a pályázatot, hogy vegyék fel az erdélyi települést a védett kulturális örökségek listájára. Melescanu szerint a pályázatot sem Ciolos, sem a kormány nem hagyta jóvá.
    Úgy vélte, az eljárásbeli törvénytelenségek mellett Bukarestnek át kell gondolnia, mit akar védelmezni Verespatak térségében. A külügyminiszter szerint a térség lakói mindig a bányászatból éltek, ott nem létezik más foglalkoztatási lehetőség. Ezért ötvözni kell az épített örökség megőrzését azzal a lehetőséggel, hogy Románia továbbra is kitermelhesse az ott rejlő nemesfémeket - magyarázta.
    Melescanu szerint Romániának nagy gondot jelent, hogy a kanadai Gold Resources, amely Verespatakon és környékén ciántechnológiás nemesfém-kitermelést akart indítani, 4,4 milliárd dollár kártérítést követel, amiért 15 éves jogi és adminisztratív huzavona után sem kapták meg a kitermelési engedélyt.
    Liviu Dragnea, a kormány fő erejét adó Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke szombaton szintén úgy nyilatkozott, hogy "nagy körültekintéssel és megfontolással" kell kezelni a Verespatak témát. Úgy vélte, nehezen tudja elképzelni, hogy ismét napirendre kerüljön az aranybánya megnyitását elősegítő 2013-as törvénytervezet, amelyet a parlament elutasított.
    Mihai Tudose miniszterelnök szerdán kijelentette, Románia visszavonja Verespatak világörökségi jelölésére vonatkozó pályázatát. A kormányfő azért nem ért egyet a térség védetté nyilvánításával, mert akkor végleg ellehetetlenül az ottani arany- és ezüstkészletek kitermelése.