Rudolf napja van. | 2024.04.17

A szolidaritásnak érvényesülnie kell a határvédelemben

2017-09-02 13:49:00

A szolidaritásnak az európai határok védelménél is érvényesülnie kell - mondta Bakondi György szombaton a Somogy megyei Kötcsén, a Polgári Piknik elnevezésű találkozót megelőzően újságírók előtt.

    A miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója hozzátette: egyelőre nem tudni, hogy az Európai Unió kifizeti-e a magyar határkerítés költségeinek kért részét, "azt mondták, hogy megvizsgálják a kérdést".
    Hozzátette: a szolidaritásnak ebben a vonatkozásban is érvényesülnie kell, ha a migrációs nyomás és a többletköltségek miatt az unió támogatja Olaszországot és Görögországot, vagy Bulgáriában a kerítéses határrendészetet, "úgy gondoljuk, hogy okszerű felvetés a magyar kormány részéről" a kerítés támogatása.
    Részünkről ez politikai felvetés, nem vártuk azt, hogy egy nap alatt pénzt utaljanak át - jegyezte meg.
    Orbán Viktor miniszterelnök levélben kérte arra Jean-Claude Junckert, az Európai Bizottság elnökét, hogy a brüsszeli testület 50 százalékban járuljon hozzá a magyar határvédelmi költségekhez, miután "a kerítés megépítésével, háromezer határvadász kiképzésével és szolgálatba állításával hazánk nemcsak saját magát, hanem Európát is védi az illegális bevándorlók áradatával szemben".