Gedeon napja van. | 2024.03.28

Mégsem a román nyelvtudással volt a gond a bírságolásban Székelyudvarhelyen?

2017-09-02 09:39:00

Az elárusítók hiányos román nyelvtudása miatt tízezer lejes (700 ezer forint) bírságot rótt ki a román fogyasztóvédelmi hatóság az egyik romániai áruházlánc székelyudvarhelyi áruházára - közölte pénteken az Agerpres hírügynökség. Az áruházlánc állítása szerint az interneten közölt - időközben hamisnak bizonyult - kisfilm alapján bírságolták meg.

    A fogyasztóvédelmi felügyelők azt követően szálltak ki székelyudvarhelyi ellenőrzésre, hogy a román média tág teret szentelt csütörtökön este egy magyarul nem beszélő román vásárló állítólagos hátrányos székelyudvarhelyi megkülönböztetésének. Az esetről telefonnal készített videofelvételen az áruház büféjében kiszolgáló fiatal nő látszik, aki értetlenül viszonyul román vásárlóhoz. Utóbbi nagy hangon gyalázkodással vádolja az elárusítót. A felvételt Hans Hedrich ismert erdélyi környezetvédelmi és emberi jogi aktivista a médiamanipuláció tipikus eseteként mutatta be.
    A fogyasztóvédelmi felügyelőség Hargita megyei illetékese, Laurentiu Moldovan elmondta, a péntek délelőtt tartott ellenőrzés során kiderült, hogy az áruház egyik alkalmazottja egyáltalán nem beszél románul, egy másik alkalmazott pedig alig tudja kifejezni magát, ezért "a felhasználókkal szembeni nem megfelelő viselkedés" miatt bírságoltak. Azt is hozzátette: a videofelvételen látszó elárusítót pénteken nem találták a munkahelyén.
    Claudiu Susanu, a fogyasztóvédelem brassói regionális irodájának az igazgatója a Mediafax hírügynökségnek azt nyilatkozta, hogy az áruházba küldött ellenőreik ugyanúgy jártak, mint a filmet készítő férfi: "románul fordultak az eladóhoz, és őket sem szolgálták ki". A regionális vezető szerint 2015-ben egyszer már megbírságolták a székelyudvarhelyi áruházat, mert csak magyar nyelvű szórólapot használt. 
    A fogyasztóvédők szerint az utóbbi években több panasz is érkezett a hatósághoz, és több bírságot is kiróttak a fogyasztók román nyelvű tájékoztatására vonatkozó törvényi előírások székelyföldi megsértése miatt.
    Az áruházlánc péntek délután közleményben tudatta a belső ellenőrzése előzetes eredményeit. Ezek szerint a filmet bemutató férfit nem azért nem szolgálták ki, mert románul szólította meg az eladót, hanem azért, mert nyitás előtt próbált vásárolni. Az áruházlánc a térfigyelő kamerák felvételeinek a tanulmányozása alapján megállapította: a férfi előbb fél órával a nyitás előtt akart vásárolni, ekkor az eladó közölte vele, hogy csak nyitás után tudja kiszolgálni. A közzétett filmecske a harmadik sikertelen kísérletét mutatja, amely 13 perccel a nyitás előtt történt. 
    Péntek este az áruházlánc egy újabb közleményben a fogyasztóvédelmi hatóság vezetőinek az állításait is cáfolta. Közölte: a pénteki ellenőrzés során a fogyasztóvédők az áruház büféjében a termékek szavatosságát, a tárolási feltételeket és a menüket vizsgálták, a kiállított jegyzőkönyvön pedig egyértelművé tették, hogy a bírságot az interneten közzétett kisfilm alapján, és nem a pénteki ellenőrzés során tapasztaltak miatt rótták ki. Az áruházlánc szerint az a 2015-ös bírság "sem létezik", amelyet a - fogyasztóvédelem vezetői szerint - kizárólag magyar nyelvű szórólapok használata miatt rótt ki a hatóság. 
    A 33 ezer lakosú Székelyudvarhelyen a lakosság csaknem 95 százaléka vallotta magát magyarnak a 2011-es népszámláláson.