Gedeon napja van. | 2024.03.28

A német gazdák vesztesége meghaladja az egymilliárd eurót az orosz importtilalom miatt

2017-09-02 08:16:00

Az orosz embargó miatt a bajor gazdák vesztesége elérte a 200 millió eurót, országos szinten pedig a német gazdák egymilliárd eurónál is többet vesztettek, mióta Oroszország importtilalmat vezetett be a legtöbb európai ország termékeire - a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) pénteki közleménye szerint ezt közölte a Münchenben tárgyaló Budai Gyulával a Bajor Élelmezésügyi, Mezőgazdasági és Erdőgazdálkodási Minisztérium agrárpolitikai és nemzetközi kapcsolatokért felelős főosztályának vezetője.

    A közlemény szerint az államtitkári rangban álló Konrad Schmid a KKM Oroszország által elrendelt embargóból fakadó külgazdasági intézkedésekért felelős biztosával folytatott megbeszélésen arról tájékoztatta magyar kollegáját, hogy a német tartományok közül Bajorországnak vannak a legerősebb orosz kapcsolatai mind gazdasági, mind kulturális, mind tudományos területen. Ezért Bajorországnak okozzák a legkomolyabb gazdasági károkat az uniós szankciók. A veszteségek minimalizálása érdekében Horst Seehofer bajor miniszterelnök fenn akarja tartani a párbeszédet Oroszországgal, emiatt tavaly és az idén kétszer is Oroszországba utazott, ahol mindkétszer tárgyalt Vlagyimir Putyin elnökkel.
    A külgazdasági tárca közleménye szerint a tárgyalás után Budai Gyula közölte: a német veszteségek is mutatják, hogy az embargó nem érte el a célját, és nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket. Nem csak Bajorországnak, de egész Németországnak is komoly veszteségeket kellett elszenvednie.
    Magyarország is megszenvedte az orosz importtilalmat. Bár az embargó új lehetőségeket is hozott a Távol-Keleten, illetve a Balkánon, a magyar élelmiszeripar a jelenleginél sokkal erősebb is lehetne, ha nem veszíti el az orosz piacot - fogalmazott Budai Gyula a közlemény szerint.
    Az embargó bevezetéséig Bajorország 9. legfontosabb kereskedelmi partnere Oroszország volt, de már csak a 14. helyen áll - mutattak rá a tárca közleményében.