Gedeon napja van. | 2024.03.28

Médiatanács: támogatás kisjátékfilmekhez, műszaki fejlesztésre, amerikai magyar filmfesztiválhoz

2017-09-01 14:58:00

Kisjátékfilmek készítésére 77,7, televíziók, rádiók műszaki fejlesztéseinek támogatására 40,8, a 17. Los Angeles-i Magyar Filmfesztivál megrendezéséhez négymillió forintot szavazott meg e heti ülésén a nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa.

    Az NMHH által az MTI-hez pénteken eljuttatott közlemény szerint a kisjátékfilmek és kísérleti filmek gyártásának támogatására meghirdetett idei Huszárik Zoltán-pályázat első fordulójában 12 tervezett filmalkotás támogatásáról határozott a testület.
    Pápai Pici Varjúháj címmel tervezett filmje egy kisfiú története, aki anyukája betegségét és saját szorongását sötét, mágikus fenyegetésként éli meg. Négy gerincsérült férfi kórházi "kalandját" mutathatja be A nővérhívó (Vincze Zoltán rendezése). Szövényi-Lux Balázs Katapult című kisjátékfilmje egy tervező és egy Amerikából Budapestre érkező lány szerelmes meséjét viheti képernyőre. 
    Két magányos tinédzser vívódását bemutatva A kék bálna jelenségről készíthet filmet Szabó Szonja. Damokos Attila Charon című kísérleti thrillerje egy hidegvérű, könyörtelen, gyönyörű nőalakot jelenít meg, aki pénzért cserébe segítséget nyújt rászorulóknak. Ember a tűzből címmel tűzoltóról forgathat filmet Szabó Simon. Szirmai Márton Szerepek címmel tervezett alkotásában egy fiatal színész kerül fókuszba, aki úgy dönt, tehetségét nem színházban kamatoztatja, hanem a valós életben játszik különféle szerepeket, megbízásból. 
    Egy tömbház néma kísértete, Dóri korábbi szerelme, Ádám friss párkapcsolatát igyekszik szabotálni a Papírlélekben, amelyet Holtai Gábor rendez. A Becsületes megtaláló, Erdélyi Dániel filmjének Ferije úgy próbálja meg feloldani magányát, hogy a kiszemelt emberektől ellopja kutyáikat, amelyeket később megtalálóként ad vissza. Egy apa elvesztése a története az '50-es években játszódó filmnek, amelyet Borbás Dávid rendezhet A buszsofőr címmel. Egy testvérpár nagymamánál töltött szünideje adja a kerettörténetét a Szilágyi Fanni rendezésében készülő Orsi és Tenshinhannak. Kerékgyártó Yvonne filmje, a Gyújtópont párhuzamosan ábrázolja egy kamaszfiú bűnbeesésének történetét és egy idős művész utolsó napjait - közölték a most támogatott alkotásokról.
    Jelezték azt is: a médiatanács 16 pályázót nyilvánított kedvezményezetté a közösségi médiaszolgáltatók számára kiírt műszaki pályázat első fordulójában. A nyertesek összesen 40,8 millió forintot fordíthatnak a pályázaton keresztül stúdió-, hang- és fénytechnikai berendezések, műsorjel-átviteli eszközök és a médiaszolgáltatáshoz szükséges számítástechnikai felszerelések vásárlására. 
    A tájékoztatás szerint a televíziók közül támogatást kapott a Bonum Tv, a Szentgál Televízió, a püspökladányi Ladány Televízió, a dunaújvárosi D+ Tv, a Rábaközi Televízió, a fővárosi Hegyvidék Televízió, a Mezőtúri Városi Televízió, a budakalászi VKC Tv, a Tv Szentendre, a Tatai Televízió, a rádiók közül a Klasszik Rádió, a kiskunfélegyházi Smile FM, a Balaton Rádió, a Mária Rádió ceglédi stúdiója, illetve a Magyar Katolikus Rádió, utóbbi két frekvencián is.
    A közlemény szerint döntés született arról is, hogy a testület közreműködik a november 3-10. között rendezendő 17. Los Angeles-i Magyar Filmfesztiválon, ahol egy teljes hét áll rendelkezésére, hogy a Magyar Média Mecenatúra program keretében támogatott alkotásokat bemutassa, és az együttműködés keretében 4 millió forint hozzájárulást nyújt a fesztivál rendezvényeihez. 
    Hasonlóképp részt vesz a tanács a november 7-9-i 17. Lakiteleki Filmszemlén is, ahol 500 ezer forintot ajánlott fel a Különdíjra - írják.