Auguszta napja van. | 2024.03.29

Szakértő: nem lehet kettős mérce az európai szolidaritás ügyében

2017-09-01 09:45:44

Magyarország nem hagyja, hogy kettős mérce érvényesüljön az európai szolidaritás ügyében, ezért kér támogatást a határvédelemhez - mondta Kovács István, az Alapjogokért Központ stratégiai igazgatója az M1 aktuális csatornán pénteken.

    Hozzátette: miközben más schengeni országok, például Görögország vagy Olaszország jelentős uniós támogatásban részesül az EU határainak védelméért, addig Magyarország támogatás helyett csak szolidaritásra hivatkozó támadásokat kap.
    Ideje, hogy a dolgok visszatérjenek a normális mederbe, ezt szolgálja Orbán Viktor miniszterelnök Jean-Claude Junckernek, az Európai Bizottság elnökének írt levele, melyben azt kéri: az EU a felét állja a magyar határvédelmi költségeknek - mutatott rá Kovács István.
    Elmondta, a kormányfő levele egy politikai felvetés, melyre viszonylag hamar, akár már néhány nap múlva érkezhet válasz az EB elnökétől. Azután következhetnek a szakmai egyeztetések a pontos jogcímről, összegről.
    A miniszterelnök levele szerint a "közös európai érdekeket szolgáló, rendkívüli költségek" Magyarország számára eddig mintegy 270 milliárd forint költséget jelentettek.