Gedeon napja van. | 2024.03.28

Lengyel illetékes: Brüsszelnek komolyan kellene hozzáállnia Varsó jogi érveléséhez

2017-08-31 15:40:00

Brüsszel remélhetően alaposan és komolyan megvizsgálja majd azt a jogi érvelést, amelyet Varsó a lengyel igazságügyi reform kapcsán terjesztett elő - reagált Konrad Szymanski uniós ügyekért felelős lengyel külügyminiszter-helyettes Frans Timmermans csütörtöki nyilatkozatára. 

    Az Európai Bizottság (EB) első alelnöke az Európai Parlament belügyi, állampolgári és igazságügyi bizottságának ülésén kommentálta azt a 12 oldalas levelet, melyben a lengyel külügyminisztérium hétfőn a jogállamisági mechanizmus keretében július végén megfogalmazott brüsszeli aggályokra válaszolt. Timmermans szerint a biztosok még vizsgálják a dokumentum tartalmát, azonban úgy vélte, hogy "a jelek szerint a lengyel kormány nem tervez konkrét intézkedéseket a problémák orvoslására".
    Szymanski "meglehetősen elméletinek" minősítette Timmermans kijelentését, és úgy értékelte, hogy a bizottsági alelnök igazából megismételte a lengyel válaszlevelet megelőző, július végi brüsszeli ajánlásokban megfogalmazott téziseket. A lengyel miniszterhelyettes rámutatott: a vitatott törvények egy része nem is hatályos, és Andrzej Duda államfő még elő sem terjesztette az általa ígért új tervezeteket, miután az előzőket megvétózta.
    A csütörtöki brüsszeli vitán elhangzottak Szymanski szerint sok esetben "túlságosan politikai jellegűek" voltak, a lengyel kormány álláspontját ismertető képviselők "tárgyilagos, összehasonlító" érvelésére nem adtak választ.
    Szymanski ezzel többek között Ryszard Czarneckinek, az Európai Konzervatívok és Reformerek (ECR) frakciója tagjának, az EP egyik alelnökének - megválaszolatlan - felszólalására utalt. Czarnecki ebben rámutatott, hogy a lengyel igazságügyi reform keretében több más uniós tagállamban már alkalmazott megoldást javasoltak, és úgy értékelte: az EB Lengyelország esetében kettős mércét alkalmaz. Ez szerinte abban is megnyilvánul, hogy az EB 2008-ban 800 lengyel bíró petícióját utasította el, arra hivatkozva, hogy "nincs hatásköre az igazságügy általános szervezésével, illetve a bírósági rendszer hatékonyságával összefüggő egyedi ügyekben".
    Az EB július végén második szakaszába léptette a 2016 elején Lengyelországgal szemben elindított jogállamisági mechanizmust, kifogásolva többek között a folyamatban lévő lengyel igazságügyi reformot. Az uniós eljárás harmadik szakasza végső esetben az adott tagállam uniós szavazati jogának felfüggesztésével is zárulhat.