Auguszta napja van. | 2024.03.29

ELTE: alternatív oktatási helyszínek az elhúzódó felújítások miatt

2017-08-30 20:12:00

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) a 2017/18-as tanév első hetében több, alternatív egyetemi oktatási helyszínt biztosít a hallgatóknak egyes felújítási munkák elhúzódása miatt - közölte a felsőoktatási intézmény szerdán az MTI-vel. Az átmeneti képzés helyszíne a diákok iskolájához legközelebb eső épület lesz, az oktatók a kerettantervben előírt tananyagot fogják tanítani, és az étkeztetést is biztosítják a diákoknak.

    Az egyetem közleménye szerint az érintett ingatlanok többségében a szerződéses határidőre elkészülnek a felújítási munkálatok, néhány esetben azonban várhatóan ez nem történik meg a szerződésben foglalt teljesítési határidőig a vállalkozók hibája, késedelme miatt.
    Mint írták, néhány ingatlan esetében komolyabb elmaradásban vannak a kivitelező vállalkozók, ezeken a helyszíneken nem tudják megbecsülni a beruházások befejezésének idejét. Ezen a néhány helyszínen lehet, hogy csak pár hetet, de nem kizárt, hogy több hónapot is csúsznak majd a munkálatok. Kiemelték: a késés elsődleges oka a közismert építőipari kapacitáshiány, mind gyártási, mind humánerőforrás oldalon. 
    Az ELTE vezetése arra törekszik, hogy biztonságosan el lehessen kezdeni az érintett intézményekben a tanévet, és a vállalkozók a fennmaradó beruházási munkákat - a tanév rendjének minél kisebb mértékű megzavarásával - oktatási időn kívül, szakaszoltan, megnövelt kapacitásokkal tudják folytatni. A műszaki főigazgatóság az egyetem munkavédelmi szakértőjével és műszaki ellenőreivel minden nap helyszíni szemlét tart és folyamatosan ellenőrzi a munkálatokat.
    Az ELTE vezetése azt is mérlegeli, hogy esetenként a közbeszerzési szerződés módosítása és hatályban tartása, vagy a szerződés felmondása és a vállalkozóval való elszámolás jelenti-e a jobb megoldást - jelezték, hozzátéve: nem kizárt, hogy felmondják egyes kivitelezők szerződését.
    A közleményben felidézték: az ELTE a felújítandó 15 ingatlan mindegyikénél nyílt közbeszerzési eljárást folytatott le a 2016/2017-es tanévben. Ezek mindegyikében legalább 8, legfeljebb 18 kivitelező ajánlattevő nyújtott be ajánlatot. A nyertes ajánlattevők kiválasztásánál mind a 15 esetben a legalacsonyabb árat kínáló ajánlattevő nyert.