Gedeon napja van. | 2024.03.28

Felfelé módosították az amerikai GDP-növekedés évesített ütemét 

2017-08-30 15:44:04

Az első becslésnél és az elemzői várakozásoknál is jóval erősebb ütemben nőtt az Egyesült Államok gazdasága a második negyedévben - ez derült ki az amerikai kereskedelmi minisztérium statisztikai intézete (BEA) által szerdán közzétett adatokból. 

    Az adatok szélesebb körére támaszkodó második becslés szerint az Egyesült Államok bruttó hazai terméke (GDP) 3,0 százalékkal bővült április-júniusban az előző év azonos időszakával összevetve. 
    Elemzők 2,7 százalékos növekedésre számítottak az első becslésben szereplő 2,6 százalék helyett. 
    Az első negyedévben még 1,2 százalék volt az éves GDP-növekedés. 
    A második negyedévben a gazdasági növekedést a lakossági fogyasztás és a magánbefektetések hajtották, míg a kormányzati kiadások és beruházások csökkentek. 
    A hazai össztermék több mint kétharmadát adó személyi fogyasztás 3,3 százalékkal, a magánbefektetések pedig 3,6 százalékkal - ezen belül a vállalatok kiadásai 6,9 százalékkal - nőttek a második negyedévben, míg az export 3,7 százalékkal, az import pedig 1,6 százalékkal bővült. A kormányzati kiadások és befektetések 0,3 százalékkal estek vissza. 
    Folyó áron számolva az amerikai GDP értéke 4,0 százalékkal, 189 milliárd dollárral 19 ezer 246 milliárd dollárra emelkedett a második negyedévben az előző negyedévi 3,3 százalékos, 152,2 milliárd dolláros bővülés után.
    Az idei első fél évben 2,1 százalékkal növekedett az amerikai gazdaság éves összevetésben.