Tivadar napja van. | 2024.04.20

Zsidó kulturális fesztivált rendezek Szegeden

2017-08-29 18:01:00

Komoly- és könnyűzenekari koncertek, kiállítások és több tudományos konferencia várja két hónapon át az érdeklődőket a Szegedi Őszi Zsidó Kulturális Fesztiválon, a rendezvénysorozat megnyitóján, vasárnap átadják a külsőleg felújított zsinagóga épületét - közölte a Szegedi Zsidó Hitközség elnöke kedden a csongrádi megyeszékhelyen.

    Lednitzky András sajtótájékoztatóján elmondta, a Löw Immánuel rabbi iránymutatása alapján Baumhorn Lipót tervezte épület Magyarország második legnagyobb zsinagógája, a város egyik legfontosabb műemléke.
    Az épület rekonstrukciójának első lépéseként a Szegedi Zsinagógáért Alapítvány 50 millió forintos támogatásával a két tornyot újították fel. Csaknem egy éve elkezdődött munkálatok során helyreállították a kupolás tornyos szerkezetű épület tetőszerkezetét, a külső homlokzatot, a kerítést, elvégezték a bádogosmunkákat, megszépültek az ólomüveg ablakok és ajtók, a tornyokba kerültek a szociális helyiségek. A felújítás részeként helyreállítják a zsinagóga bibliai növényeket bemutató kertjét is - tudatta az elnök. 
    A fesztivál megnyitóját követően Illényi Katica, Illényi Csaba és Sárik Péter koncertezik a zsinagógában, amely egyben a város legjobb akusztikájú hangversenyterme. Ettől a naptól látható Sonkodi Rita festőművész Kupolák című tárlata is.
    A következő hetekben Szegeden lép föl Koncz Zsuzsa, Kern András, a lengyel, német és izraeli művészekből álló Trio Artus. A zsinagógában ad koncertet a Szegedi Szimfonikus Zenekar, a Szeged Classic Trió, a fesztivált pedig a hagyományokhoz híven Csanádi László orgonaművész hangversenye zárja.
    A kiállítások közül Lednitzky András kiemelte Patai József fotóművész képeiből Múlt és jövő címmel rendezett tárlatot, valamint Macskássy Izolda textilművész alkotásainak bemutatását.
    A fesztiválhoz kettő, a Szegedi Tudományegyetemmel közösen szervezett konferencia is kapcsolódik: a Csend, beszéd, emlékezet, üzenet címmel a holokauszttal foglalkozó tanácskozás, valamint Emancipáció: integráció vagy asszimiláció című rendezvény.