Ervin napja van. | 2024.04.26

NFM-államtitkár: a kormány az önkormányzatok kezelésében lévő utak fejlesztését is támogatja

2017-08-29 12:57:15

A magyar kormány számára nemcsak az országos közúthálózat fejlesztése fontos, hanem az önkormányzatok kezelésében lévő belterületi utaké is - mondta Homolya Róbert, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) közlekedéspolitikáért felelős államtitkára kedden a XVII. kerületi Ferihegyi út újonnan elkészült szakaszának átadó ünnepségén. 

    Az államtitkár kiemelte, hogy a kormány a XVII. kerületi önkormányzat fejlesztési igényét elfogadta, a Ferihegyi út 2,3 kilométerrel történő meghosszabbításának 1,5 milliárdos költségéből csaknem 1,3 milliárd forintot biztosított a központi költségvetésből.     Kifejtette, hogy a magyar közút fejlesztésére csaknem 2500 milliárd forint fejlesztési forrás áll rendelkezésre egészen 2022-ig, amelynek keretében a most meglévő 1500 kilométerhez képest 900 kilométer új gyorsforgalmi útszakasz, autópálya épül meg Magyarországon. 
    Az idén és jövőre csaknem 100 milliárd forint áll rendelkezésre a meglévő úthálózat karbantartására és felújítására. 
    Az államtitkár kitért arra is, hogy a fejlesztéssel a kerületben élők és a kerületen átmenők közlekedése egyszerűbbé és biztonságosabbá válik, illetve az átmenő forgalom a lakók nyugalmát sem zavarja majd.     Riz Levente, a XVII. kerület polgármestere elmondta, hogy a Ferihegyi út meghosszabbítása két ütemben zajlott. Az első ütemben a kormány a fejlesztésre 630 millió forint, a második ütemben pedig 670 millió forint támogatást adott, a kerület önkormányzata az út meghosszabbításához körülbelül 240 millió forinttal járult hozzá.     A 2,7 kilométer hosszú út első szakaszát, amely a Melczer utcától a Bocskaikert utcáig tartott 2014 márciusában adták át, a második szakasz fejlesztése a Bocskaikert utcától a Baross utcáig, illetve a Bélatelepi útig tartott. A 7 méter széles úthoz szikkasztóárok és járda is épült - tette hozzá.