Auguszta napja van. | 2024.03.29

Pénzbüntetésre ítéltek egy macedón férfit a török elnök megsértéséért

2017-08-25 19:30:00

 

A szkopjei bíróság 24 ezer 600 dénárra (120 ezer forint) büntetett egy macedón-török kettős állampolgárságú férfit, mert a közösségi oldalán sértegette Recep Tayyip Erdogan török elnököt - közölte a helyi média pénteken.

 

    A bíróság azzal indokolta ítéletét, hogy a macedón férfi gúnyos és sértő megjegyzéseket tett Facebook-oldalán egy másik ország vezetőjére, és ezzel rontotta annak jó hírnevét. A macedón büntetőjog szerint pénzbírságra ítélhető az a személy, aki nyilvánosan és szándékosan nevetségessé tesz egy külföldi országot, gúnyolja annak zászlóját, himnuszát és címerét vagy egy másik állam vezetőjét, akárcsak az adott állam diplomatáját.
    A férfi ellen a szkopjei török nagykövet tett feljelentést még tavaly év végén. Amennyiben a vádlott nem fizeti ki a bírságot, börtönbe kerül. 
    Közméltóság megsértéséért az elmúlt két napban Horvátországban és Bosznia-Hercegovinában is eljártak a hatóságok. 
    Horvátországban egy 18 éves fiatalember ellen tett feljelentést a rendőrség, és bírósági eljárás van folyamatban ellene. A férfi Andrej Plenkovic horvát kormányfő csütörtöki isztriai látogatása alkalmával azt kiabálta a miniszterelnöknek és delegációjának, hogy "tolvajok".
    Szarajevóban csütörtökön előállított a rendőrség egy amerikai állampolgárságú, 26 éves nőt, és pénzbírságot szabott ki rá, amelyet elfogadott és kifizetett. A fiatal nő a város központjában középső ujját mutatta egy arra haladó, hivatalos kocsikból álló konvoj felé, amelyben Bakir Izetbegovic, a háromtagú boszniai államelnökség bosnyák tagja ült.