Auguszta napja van. | 2024.03.29

Emlékművet avattak Esterházy János mártír politikusnak

2017-08-22 12:53:05

Emlékművet avattak Esterházy Jánosnak Várhosszúréten, a mártír gróf halálának 60. évfordulója alkalmából. A megemlékezést a Szövetség az Emberi és Keresztény Értékekért nevű társulás és a Nemzetstratégiai Kutatóintézet szervezte. A rendezvény a helyi Szent György templomban tartott szentmisével kezdődött, majd az Ulman István fafaragó és László Ottó vasműves által készített emlékmű felavatásával folytatódott a templomkertben.

Farkas Tamás a Szövetség az Emberi és Keresztény Értékekért társulás elnöke, megnyitóbeszédében felelevenítette a mártír Esterházy János életútját. Mint mondotta, a mai napig nem sikerült rehabilitálni a politikust, aki nem követte el a terhére rótt háborús bűntetteket. Esterházy a mai napig nem kapta meg a Yad Vashem díjat, pedig a zsidótörvények ellen szavazott, és 1944-ben zsidók, lengyelek, csehek, szlovákok százainak a menekülésében segített – méltatta a hatvan évvel ezelőtt, a mirovi börtönben elhunyt politikust a szövetség elnöke.
Nagy György kassa megyei képviselő (b), Farkas Tamás, Szövetség az Emberi és Keresztény Értékekért társaság elnöke (k), dr.Szilágyi Péter a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkára (j) (A képre kattintva képtár nyílik.)

A szoboravatón ünnepi beszédet mondott dr.Szilágyi Péter a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkára, aki beszédében felidézte Esterházy János életútját, a mártír gróf rendíthetetlen kitartását elvei mellett, és követendő példának állította a mai generáció elé.

-Ma, amikor sok magyar gyermeket szlovák iskolába íratnak szüleik az esetleges jobb érvényesülés igazolatlan és be sem teljesülő téveszméjét követve; ma, amikor sokan végleg maguk mögött hagyják felvidéki szülőföldjüket és otthonaikat, távoli, módosabb és kényelmesebb, de idegen országok vonzásának engedve, emlékeznünk kell Esterházy János szülőföld iránti szeretetére, a magyar kultúra, a keresztény hit melletti elkötelezettségére, a hazához való hűségére – jelentette ki dr.Szilágyi Péter, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkára.

dr.Szilágyi Péter a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkára megkoszorúzza Esterházy János emlékművét (A képre kattintva képtár nyílik.)

Szilágyi Péter szerint, Esterházy mártíromsága példa kell, hogy legyen számunkra.
„Azt gondolom, hogy most, 2017-ben, az Esterházy-emlékévben jó példa mindenki számára Esterházy János élete, s nagyon örülök annak, hogy ebben az esztendőben számos felvidéki és Kárpát-medencei helyszínen több emléktáblát és szobrot tudtunk avatni” – fűzte hozzá Szilágyi Péter.

A szoboravatást követően kerekasztal-beszélgetésen vitatták meg:

"Miért és meddig kell még a nemzeti kisebbségek elkötelezett védelmezőjének, Esterházy Jánosnak a vádlottak padján ülnie"?

Zachariás István Kassa Megye Közgyűlésének alelnöke(b), Demeter Zoltán országgyűlési képviselő (j) (A képre kattintva képtár nyílik.)

A rendezvényre meghívást kapott Demeter Zoltán országgyűlési képviselő is, aki hírportálunknak elmondta, hogy minden magyar felelős minden magyarért, bárhol is vannak a világon.

– Rendszeresen részt veszek a felvidéki magyarsághoz köthető ünnepeken, avatásokon, megemlékezéseken, kulturális rendezvényeken. Úgy gondolom, hogy országgyűlési képviselőként és református lelkészként nagyobb a felelősségem a határontúli magyarokért. A mai szoboravatás a nácik és a kommunisták által meghurcolt Esterházy Jánosnak állít emléket, egy olyan mártírnak, aki a legsötétebb időszakban emberek százait mentette meg, aki igaz hazafiként szerette népét, s aki ma is példaképe a felvidéki magyarságnak. 

(hirek.sk nyomán)