Emma napja van. | 2024.04.19

Időjárás-jelentés

2017-08-21 18:05:00

Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti:


    Időjárási helyzet Európában
    ---------------------------
    Az orosz határvidéktől a Balkán-félszigetig húzódik az a frontzóna, amely Nyugat- és Észak-Európa országaiba, illetve a Kárpát-medence térségébe hűvös levegőt hozott. A Brit-szigeteken és Skandináviában, valamint attól délre az Alpok vonulatáig többnyire 14 és 20 fok között alakul a legmagasabb hőmérséklet. Franciaországtól Magyarországig 20, 26 fok a jellemző csúcsérték. A front felhőzete és csapadékzónája csak lassan változtatja helyzetét. Előterében, Kelet-Európában anticiklon alakítja az időjárást, arrafelé napos, meleg nyári idő, hőség van, általában 28, 35 fokig emelkedik a hőmérséklet a délutáni órákra. Újabb ciklon közeledik a kontinens nyugati partjaihoz. Áramlási rendszerében az Ibériai-félszigetre dél felől igen meleg levegő érkezik, ennek köszönhetően Dél-Spanyolországban 35, 42 fokot mérnek a legmelegebb órákban. Kedd estig a Kárpát-medencébe továbbra is száraz, az ilyenkor megszokottnál hűvösebb levegő áramlik.
    
    Várható időjárás kedd estig
    ---------------------------
    A több-kevesebb gomolyfelhőből estig főleg az Északi-középhegység térségében, illetve a Tisza vidékén még előfordulhat helyenként kisebb zápor, esetleg zivatar, majd éjszakára egyre többfelé kiderül az ég. Kedden gomolyfelhős, napos idő várható, csak északkeleten lehet délutántól helyenként zápor, egy-egy zivatar. Éjszakára mérséklődik a légmozgás, majd kedden megélénkül az északnyugati szél.
    A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 6 és 15 fok között alakul, a szélcsendes, mélyebben fekvő helyeken lesz a hidegebb. A legmagasabb nappali hőmérséklet kedden 21 és 26 fok között valószínű.