Gedeon napja van. | 2024.03.28

Kiugróan nőttek az új kkv-hitelek az Erste Banknál

2017-08-21 17:52:00

Kiemelkedően, 37 százalékkal növelte a kis- és középvállalkozásoknak (kkv-knak) nyújtott új hiteleinek összegét az Erste Bank az első fél évben 2016 hasonló időszakához képest, az idei közel 30 milliárd forintos új kihelyezés hatására a kkv-hitelállomány július végére már elérte a 153 milliárd forintot - közölte a hitelintézet az MTI-vel hétfőn. 

    Az Erste Bank teljes vállalati hitelállománya idén július végén 390 milliárd forintot tett ki, fél év alatt 10 milliárd, egy év alatt pedig 42 milliárd forinttal növekedett. 
    A pénzintézet közleménye szerint a kedvező hitelezési folyamatok és a költségek csökkentésének hatására az Erste Bank vállalati üzletága az első fél évben 12 milliárdot meghaladó működési bevételt ért el, az adózás előtti eredménye pedig 15 milliárd forintot tett ki. Az év első hat hónapjában a teljes üzletág új vállalati hiteleinek összege 50 milliárd forintot tett ki, ami tíz százalékkal több, mint az előző év azonos időszakában.
    A közlemény idézi Szabados Richárdot, a bank vállalati üzletágának igazgatóját, aki elmondta: lezárult a portfólió-tisztítás, amelynek hatására fél év alatt 11 százalékról mindössze 2 százalékra csökkent a nem teljesítő hitelek állománya, miközben a bankpiaci átlag még 8 százalékot ér el ezeket a hiteleket tekintve. Az igazgató szerint ez már egészséges szintnek számít, különösen kedvezőnek ítélte, hogy huzamosabb ideje nem képződött új nem teljesítő vállalati hitel, ezt megfelelő konzervatív kockázatkezeléssel lehetett elérni.
    Szabados Richárd szerint egyértelműen tapasztalható a bizalom növekedése a gazdaságban, az ügyfelek körében javul a beruházási kedv, és várhatóan a kkv-szektor hitelfelvételi aktivitása is 5-10 százalékkal bővül az idén.