Auguszta napja van. | 2024.03.29

Elhunyt Arthur Finkelstein, politikai tanácsadó

2017-08-20 08:21:00

Hosszan tartó betegség után 72 éves korában elhunyt Arthur Finkelstein politikai tanácsadó - közölte az Origo szombat este.

    Arthur Finkelstein - mint fogalmaztak - "legendának számított az amerikai belpolitikában". 1972-ben már részt vett Richard Nixon sikeres elnöki kampányában. Az Egyesült Államokban számtalan szenátor, kormányzó és képviselő tanácsadójaként már fiatal korában nagy elismertségre tett szert, bár offenzív kampánystílusa miatt sok kritika is érte. 
    A hírportál cikke szerint Arthur Finkelstein csaknem fél évszázados pályafutása során olyan ismert politikusok mellett dolgozott, mint az amerikai George Pataki, az egykori izraeli miniszterelnök Ariel Saron, Benjámin Netanjahu jelenlegi izraeli miniszterelnök, és a legendás konzervatív amerikai elnök, Ronald Reagan.
    Kitértek arra is:  Arthur Finkelstein nevét sokan onnan ismerik, hogy csaknem tíz éven keresztül a Fidesz tanácsadójaként tartották számon. "Nem cáfolt sajtóinformációk szerint rendszeresen találkozott Orbán Viktor miniszterelnökkel és nyomon követte a magyar politika eseményeit" - fogalmazott a portál. Az Origo úgy tudja, hogy Arthur Finkelstein és a magyar kormányfő több mint egy évvel ezelőtt, 2016 áprilisában találkoztak utoljára. Finkelstein nem sokkal ezután rossz egészségi állapota miatt visszavonult a munkától és életének utolsó szakaszában ágyhoz kötötten élt, így már egy éve a Fidesznek sem dolgozott - tették hozzá.
    Arthur Finkelstein élete során számos barátot és ellenfelet szerzett - írta az Origo, kiemelve: "de tehetségét és politikaformáló képességét senki sem vonta kétségbe".