Emma napja van. | 2024.04.19

Nagyobb szerepet kell kapnia a biztonságnak az EU-ban

2017-08-19 10:28:00

Európai szintű szemléletváltásra van szükség: nagyobb szerepet kell adni az európai uniós migrációs politikában a lakosság biztonságának - mondta a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója az M1 aktuális csatornán pénteken.

    Bakondi Györgyöt arról kérdezték, hogy csütörtök délután Barcelona központjában feltehetően egy dzsihadista kisteherautójával gyalogosok közé hajtott, és hatszáz méteren keresztül gázolt el járókelőket. Péntekre virradóra Cambrils katalán tengerparti üdülőhelyen is gázolásos merényletet követtek el. Tizennégy ember meghalt, százharmincan megsebesültek.    
    A belbiztonsági főtanácsadó azt mondta, egy tendenciát lehet megfigyelni, a "migránsválság kezdete óta" csaknem ötszázan meghaltak és több ezren megsebesültek terrorcselekményekben, ez "az ellenőrzés nélküli tömeges, illegális migrációnak olyan következménye", amelyet nyugat-európai országok "rosszul mértek fel".
    Itt az ideje annak, hogy az Európai Unióban is végiggondolják ezt, és a migrációs politikában nagyobb jelentőséget tulajdonítsanak a lakosság biztonságának - hangsúlyozta, hozzátéve: a magyar kormány erre nagy hangsúlyt helyez.
    Kiemelte: az államhatárok szigorú ellenőrzésére van szükség. Az elhárítás, a belbiztonsági szervek és ezek nemzetközi együttműködése is minden eddiginél fontosabbá válik - mondta.