Gedeon napja van. | 2024.03.28

Németországnak nem kellene parancsokat osztogatnia az EU-nak

2017-08-14 14:20:00

 

Németországnak nem kellene parancsokat osztogatnia az Európai Uniónak - jelentette ki Ömer Celik uniós ügyekért felelős török miniszter csütörtökön Ankarában Angela Merkel német kancellár szerdai nyilatkozatára reagálva, amely szerint az unió és a Törökország között már meglévő vámunió kiszélesítésének folyamatát le kellene állítani.

 

    Az európai és amerikai ügyekért felelős brit miniszterrel, Alan Duncannel tartott közös sajtótájékoztatón Celik szerencsétlennek minősítette a merkeli nyilatkozatot, amely szerinte az Ankara és Berlin közötti feszültséggel áll kapcsolatban. Mint mondta: egyetlen európai országnak sem lenne szabad hasonló kétoldalú viszály miatt parancsokat osztogatnia az unió intézményeinek. Az ilyen lépések gyengítik a közösséget - tette hozzá Celik.
    A török miniszter rámutatott: a vámunió kiszélesítésére az Európai Unió tett javaslatot, amelyet most helytelenül egyfajta kegyként tüntet fel. A vámunió, amely a szabadkereskedelem élénkítését célozza, nemcsak Törökország, hanem Európa érdeke is - nyomatékosította.
    Celik a sajtótájékoztatón azokra a török sajtóhírekre is kitért, amelyek szerint a tavalyi puccskísérlet operatív vezetője, Adil Öksüz Németországban tartózkodik, amihez Baden-Württemberg tartomány még ideiglenes engedélyt is kiállított neki. Celik kijelentette: a hivatalos közlések szerint Berlin sem cáfolni, sem megerősíteni nem tudja ezeket az értesüléseket, "aminek a diplomáciában egyértelmű a jelentése". Mint fogalmazott, egyetlen baráti országnak sem kellene befogadnia egy gyilkost.
    A török-német kapcsolatok a tavaly júliusi puccskísérlet óta folyamatosan romlanak. A berlini vezetés a múlt hónapban irányváltást jelentett be, és az eddiginél keményebb fellépést helyezett kilátásba Törökországgal szemben, arra hivatkozva, hogy Ankara a túlhajtott kormányzati tisztogatásokkal elfordul az európai értékektől. Sigmar Gabriel német külügyminiszter már akkor leszögezte: német részről elképzelhetetlen, hogy az EU tárgyalást folytasson Törökországgal a vámunió kiterjesztéséről.
    Törökország 1963 óta társult viszonyban áll az Európai Gazdasági Közösséggel, amelyből az Európai Közösség, majd az Európai Unió lett. Vámunióra 1995-ben lépett az EU-val. 2005-ben a teljes jogú csatlakozásról is megkezdődtek a tárgyalások, de a folyamat az utóbbi egy évben holtpontra jutott, és a felek a közelmúltig a vámunió fejlesztésére összpontosítottak.