Márk napja van. | 2024.04.25

Háromszázmillió forintos közművelődési támogatás az önkormányzatoknak

2017-08-16 10:16:52

Pályázati úton összesen 300 millió forinttal támogatja az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) azokat a települési önkormányzatokat, amelyek közművelődési intézményt, közösségi színteret saját fenntartásban vagy közművelődési megállapodás keretében működtetnek.

    A pályázat célja közművelődési intézmény vagy közösségi színtér karbantartása vagy felújítása, műszaki-technikai eszközállományának, berendezési tárgyainak gyarapítása. A vissza nem térítendő költségvetési támogatás megállapítása a települési önkormányzatok által vállalt önrész arányában történt - közölte az Emmi Kultúráért Felelős Államtitkársága szerdán az MTI-vel.
    A támogatás minimális mértéke 100 ezer forint. A rendelet a társadalmi-gazdasági és infrastrukturális szempontból elmaradott, az országos átlagot jelentősen meghaladó munkanélküliséggel sújtott települések, valamint a települési önkormányzatok által 2016-tól működő új közművelődési intézmény vagy közösségi színtér támogatását részesíti előnyben.
    Mint írták, a keretösszegre összesen 726 pályázat érkezett be, közülük 542 nyert támogatást. A nem nyertes pályázatok közül 160 pályázatnál a vállalt önrész szerinti támogatás számított összege nem éri el a 100 ezer forintot, ezért el kellett utasítani.
    Huszonnégy pályázat az érdekeltségnövelő támogatáson kívül más hazai vagy európai uniós forrás keretében a pályázat tárgyával megegyező célra és ingatlanra öt éven belül támogatásban részesült, valamint egyéb pályázati kritériumnak nem felelt meg, ezért a kiírás értelmében ebből a forrásból nem részesülhetett.