Auguszta napja van. | 2024.03.29

Komoly pénzbüntetés jár a kötelező védőoltás elmulasztásáért Szerbiában

2017-08-15 10:16:02

Komoly pénzbüntetésre számíthatnak azok a szerbiai szülők, akik nem engedélyezik, hogy gyermekeik oltást kapjanak, a tavaly életbe lépett törvény értelmében eddig több mint kétszáz eljárást indítottak, és már kiszabták az első büntetéseket is - számolt be róla a szerb sajtó.

    A szülők 30 ezer dinártól (76,5 ezer forint) 150 ezer dinárig (382,5 ezer forint) terjedő pénzbírsággal számolhatnak. A 241 elindított eljárásból eddig körülbelül 40 zárult le, négy szülőnek pénzbüntetést kellett fizetnie, a többiek csak figyelmeztetést kaptak. 
    A törvény a tuberkulózis, a torokgyík, a merevgörcs, a szamárköhögés, a gyermekbénulás, a kanyaró, a rózsahimlő, a mumpsz, a hepatitis B vírus, a pneuomococcus által okozott betegségek, valamint a B típusú Haemiphilus influenzae baktériumok által okozott betegségek elleni védőoltásokra vonatkozik. Az első büntetéseket azokra a szülőkre rótták ki, akik visszautasították a háromkomponenses MMR-oltást, azaz a kanyaró, a mumpsz és a rózsahimlő elleni közös vakcinát. 
    A B92 belgrádi hírtelevíziónak Borka Stojkovic egészségügyi ellenőr kijelentette: a pénzbüntetés vagy a figyelmeztetés sem menti fel a szülőket az oltási kötelezettség alól, azaz be kell pótolni az elmulasztott védőoltásokat. 
    Zoran Radenovic járványtani szakértő aggodalmának adott hangot, amiért egyre inkább csökken a beoltott gyerekek száma, az utóbbi fél évben a szerb fővárosban például csak minden negyedik gyerek kapott védőoltást. Aláhúzta: minél kevesebb gyermeket oltanak be, annál inkább nő a fertőzés veszélye. Kiemelte, hogy az általános védettséghez a gyerekek 95 százalékának kellene oltást kapnia. Ezzel szemben az országos közegészségügyi intézet adatai szerint a tavalyi esztendőben a gyerekek mindössze 81 százaléka kapta meg a szükséges MMR-vakcinát.