Auguszta napja van. | 2024.03.29

Szent István-napi várjátékok Hollókőn

2017-08-14 15:59:18

Szent István-napi várjátékokat rendeznek vasárnap a világörökségi Hollókőn: az államalapítás ünnepén a középkorba tehetnek időutazást a látogatók fegyveres harcok és csaták forgatagával, táncosok és zászlóforgatók bemutatóival - tájékoztatta a Hollókői Világörökség-kezelő Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója hétfőn az MTI-t.

    Kelecsényi Péter hozzátette: az élményt középkori muzsika, önkéntes katonákkal megerősített várostrom és a vár előtti térre kiköltöző kézművesek vásári portékái teszik teljessé.
    Hollókő önkormányzata rendezi a programot, amely délelőtt ünnepélyes megnyitóval kezdődik a várban a szereplők felvonulásával és bemutatásával. 
    Bemutatót tart a Szent László Vitézei Egyesület és a Pavane Történelmi Táncegyüttes, a Diósgyőri Aranysarkantyús Lovagok és a Szent Sebestyén Számszeríjász Társaság.
    A Nógrád megyei világörökségi faluba látogatók részt vehetnek a Debreceni Dósa Bandérium középkori fegyver- és harcászati bemutatóján, és részesei lehetnek az ostromjátéknak az összes szereplő és a helyben toborzott állomány bevonásával. A középkori muzsikát a Szelindek zenekar szolgáltatja.
    Ezzel párhuzamosan az Ófaluban a Debreceni Dósa Bandérium és a Szent László Vitézei Egyesület tagjai portyáznak, majd elkezdődik a Pavane zászlóforgatóinak felvonulása a főutcán, egészen a várig.
    A várostromokra várják az önkéntes vitézeket is augusztus 20-án a Hollókői várban.