Gedeon napja van. | 2024.03.28

Tartós lehet az iszlamista terrorfenyegetés Nagy-Britanniában az elhárítás volt igazgatója szerint

2017-08-11 11:52:00

Évtizedekig eltarthat az iszlamista terrorfenyegetettség Nagy-Britanniában - mondta el a brit elhárítás (MI5) előző igazgatója, Jonathan Evans  pénteken a BBC rádióadásában.

    Evans húsz-harminc évet említett, és úgy vélekedett, "generációs problémáról" van szó, és létfontosságú, hogy az Egyesült Királyság kitartson a fenyegetés felszámolására irányuló erőfeszítései mellett - tette hozzá.
    Lord Evans 2013-ban távozott a brit elhárítás éléről, amikor úgy tűnt, csökken az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat jelentette fenyegetés. Az Iszlám Állam nevű terroristaszervezet felemelkedésével azonban úgy látja, nem valószínű, hogy egyhamar enyhülni fog.
    "Egyértelmű, hogy súlyos a terrorfenyegetettség" - jelentette ki, hangsúlyozta azonban, hogy fontos a jelenlegi helyzetet nagyobb időtávlatban vizsgálni. "Az 1990-es évek óta szembesülünk az iszlamista terrorizmus valamilyen formájával" - magyarázta. A közvetlen fenyegetettség időnként erősödött, időnként csökkent, de a felszín alatti veszélyek tartósnak bizonyultak - tette hozzá.
    Felhívta a figyelmet arra, hogy 2013 óta 19 merényletkísérlet történt, amelyet sikerült megakadályozni, és a Westminster hídon történt merénylet óta eltelt időben is hat kísérletnek vették elejét. "Vagyis állandó a készültség" - mutatott rá.
    A westminsteri merényletben öten vesztették életüket, de azóta is történtek terrorcselekmények a szigetországban. Májusban egy manchesteri koncert helyszínén öngyilkos merénylő robbantott pokolgépet, 22 embert ölt meg. Június elején terroristák furgonnal a London híd járdáján gyalogosokat gázoltak el, majd a Borough Market környékén sokakat megkéseltek. Heten vesztették életüket.     A fenyegetettség legalább húsz éve tart már, és úgy vélem, az elkövetkező több mint húsz évben is szembesülni kell vele - mondta Lord Evans. 
    Figyelmeztetett a kibertámadások növekvő számára is, és hangsúlyozta, hogy biztonságosabbá kell tenni az online kapcsolattal rendelkező eszközöket, de nem csak őket, hanem az internetes kapcsolattal bíró járműveket és a háztartásokban használt készülékeket is.
    Kitért arra is, hogy Nagy-Britanniának ébernek kell lennie Oroszországgal kapcsolatban is. Lord Evans aggasztónak nevezte, hogy Oroszország vélhetően beavatkozik egyes nyugati országok "demokratikus folyamataiba", és mint mondta, csodálkozna, ha az Egyesült Királyság nem lenne a célpontjai között.