Gedeon napja van. | 2024.03.28

Mabisz: 8 ezer kárbejelentés érkezett a vasárnapi viharkár miatt

2017-08-10 14:37:00

A biztosító társaságokhoz az augusztus 6-i viharkár miatt szerda délig 8 ezer kárbejelenés érkezett, a becsült kárérték megközelíti a 600 millió forintot, a leginkább érintett településről, Orosházáról több mint ezer kárt jeleztek a tulajdonos - közölte a Magyar Biztosítók Szövetsége (Mabisz) az első összesítést csütörtökön az MTI-vel.

    A tájékoztatás szerint a jelzések alapján a lakossági ingatlanok mellett jelentős károk keletkeztek egyes középületekben is, fakidőlések, jégverés miatt sok helyen gépjárművek is sérültek. 
    A Mabisz közölte: több biztosító jelezte, hogy hétfőn átcsoportosította kárfelmérő szakembereit az érintett területekre. Becslésük szerint a kár darabszáma még jelentősen emelkedhet, sokan még a kármentést végzik, és csak azt követően fordulnak a biztosítóhoz. 
    A legsúlyosabb károk Békés megyében történtek, a bejelentések száma már most meghaladja az 1600-at. A települések közül Orosháza, Püspökladány, illetve a főváros volt leginkább érintett. 
    A leggyakoribb kár okaként a biztosítási szakemberek a vihart, a villámcsapás indukciós hatását, a jégverést, valamint a beázást jelölték meg - tájékoztatott a Mabisz.
    A hazai biztosító társaságok 2010 és 2016 között 330 ezer esetben, összesen több mint 25 milliárd forintot fizettek ki villámcsapások okozta károkra.
    A Magyar Elektrotechnikai Egyesület (MEE) és a Magyar Biztosítók Szövetsége közös ajánlást dolgozott ki a túlfeszültség okozta károk megelőzésére.
    Az ajánlás elérhető a MEE és a MABISZ honlapján.