Auguszta napja van. | 2024.03.29

Fidesz: míg a kormánypártok tisztelik az időseket, a Jobbik és annak elnöke csak sértegeti őket 

2017-08-09 12:28:10

Míg a Fidesz-KDNP és a kormány a nyugdíjasok erkölcsi és anyagi megbecsülésével fejezi ki tiszteletét az idősek iránt, addig a Jobbiktól és annak elnökétől, Vona Gábortól csak tiszteletlenséget, sértegetést kapnak az érintettek - jelentette ki Nyitrai Zsolt, a nagyobbik kormánypárt országgyűlési képviselője szerdai sajtótájékoztatóján, aki bocsánatkérésre szólította fel Vona Gábort. 

    Nyitrai Zsolt emlékeztetett: Vona Gábor írásban és szóban tett nyilatkozatai azt tükrözik, hogy a Jobbik elnöke nem veszi emberszámba a több mint kétmillió nyugdíjast. 
    Felidézte: Vona Gábort a "tiszteletlenségéért" a többi között az Idősek Tanácsa, valamint a Nyugdíjasok Szociális Fóruma is bocsánatkérésre szólította fel, a Jobbik elnöke azonban máig nem tett ennek eleget. 
    Hangsúlyozta: a Fidesz-KDNP 2010-ben szövetséget kötött a nyugdíjasokkal, amelynek lényege, hogy bármi történjen is az országban vagy azon kívül, megvédik a nyugdíjak vásárlóértékét.
    "Ez így is történt, 2010 óta 23 százalékos nyugdíjemelés valósult meg" - jelentette ki Nyitrai Zsolt, majd úgy folytatta: emellett az időseket kedvezően érintette a többi között az alapvető élelmiszerek áfájának 27-ről 5 százalékra csökkentése, a rezsicsökkentés pedig átlagosan évente 100 ezer forintos megtakarítást jelen számukra.
    Rámutatott arra is: a jövő évi költségvetésben elsőként szerepel a nyugdíjprémium intézménye, amely lehetővé teszi, hogy a gazdasági növekedésből - ha az meghaladja a 3,5 százalékot -, az idősek is részesülhessenek. Erre 32 milliárd forintot különít el a büdzsé. Hangsúlyozta: jó remények vannak arra, hogy ezt megkapják az érintettek. 
    Vona Gábor egy júliusi Facebook-bejegyzésében amellett, hogy üdvözölte azokat a nyugdíjasokat, akik képesek függetleníteni magukat "a politika manipulációjától", két incidensre hívta fel a figyelmet, és úgy fogalmazott: a nemzeti ünnepeken rendszeres esemény, hogy "hétköznapokon kedves bácsikák és nénikék magukból kivetkőzve ugranak egymásnak, vért akarnak ontani remegő kezeikkel, ordibálnak trágárul és hörgik fel a XX. század minden traumáját". 
    Nyitrai Zsolt a sajtótájékoztatón a Fidesz 2010-es választási kampányának elszámolását firtató kérdésre azt felelte: a Fidesz minden esetben a jogszabályok betartásával jár el, ez választási kampányok esetében is így van. 
    A Fidesz-KDNP elszámol a kampányköltségeivel, bármilyen választásról legyen is szó - folytatta, hangsúlyozva: az arra hivatott szervek, köztük az Állami Számvevőszék "a pincétől a padlásig" átvizsgálta a párt kampányköltését, és semmilyen problémát nem talált.