Gedeon napja van. | 2024.03.28

Kezdődik a Bujtor István Filmfesztivál Balatonszemesen

2017-08-04 18:23:00

Harmincnyolc alkotás szerepel a Bujtor István Filmfesztivál versenyprogramjában, a 2009-ben elhunyt Balázs Béla-díjas színművész, filmrendező, forgatókönyvíró és producer emléke előtt tisztelgő seregszemlét augusztus 5-én és 6-án tartják Balatonszemesen.

    A nyolcadik alkalommal megrendezendő eseményre a művész életműve nyomán a krimi és a humor felől közelítő innovatív, fiatalos szemléletű rövidfilmekkel lehetett nevezni - írta a fesztivált a helyi önkormányzattal, a Latinovits Alapítvánnyal, a Balatonszemesi Latinovits Zoltán Művelődési Házzal közösen szervező Magyar Versmondók Egyesülete az MTI-hez eljuttatott tájékoztató anyagában.
    Hangsúlyozták, a független, amatőr filmes alkotók és alkotóközösségek munkáit kisjátékfilm, szabadon választott műfajú és tematikájú film és versfilm kategóriájában várták, utóbbiak a Kaleidoszkóp nemzetközi VersFesztivál filmes versenykategóriájában is részt vesznek.    
    Jelezték, a fesztivál kiemelt eseménye augusztus 5-én délután fél hatkor a Dark bet című kísérleti krimi vetítése lesz, amelyen díszvendégként a női főszereplő Goztola Krisztina színművésszel és a film alkotóstábjával is találkozhat a közönség.
    A film egy emberrablás története, középpontjában egy tetemes szerencsejáték-adósságba keveredett, elrabolt feleségéért küzdő légiforgalmi irányító áll - írták. Hozzátették, a film különlegessége, hogy a néző egy autóból követheti végig a légi irányító ténykedését, lényegében egyetlen mozgóképet lát folyamatosan, néhány méterre a főhőstől.
    Az alkotás átmenet film és rádiójáték között, mert a cselekmény hanghatásokkal válik érthetővé, hangjátékban zajlik, míg képi információt jóval kevesebbet kapunk, épp csak annyit, amennyi kiszolgálja a hangot - jegyezték meg.
    Közölték, az érdeklődők a versenyprogramban szereplő filmek mellett augusztus 5-án, délután négykor megnézhetik Czigóth Sándor Őseink nyomában a Dél-Urál vidékén című ismeretterjesztő filmjét.
    Az etűdöket, rövid művészfilmeket és műhelymunkákat előnyben részesítő független szakmai seregszemlén lehetőség lesz arra is, hogy a közönség szervezetten elzarándokoljon a Bujtor-Latinovits dinasztia végső nyughelyéhez - olvasható a tájékoztató anyagban.