Auguszta napja van. | 2024.03.29

Harrach: a segítés és az önvédelem egyaránt fontos

2017-08-04 17:59:00

A segítés és az önvédelem egyaránt fontos az illegális migrációt tekintve, "mi mindig is a kettős felelősség elvét vallottuk" - jelentette ki a KDNP frakcióvezetője a gondola.hu portálon pénteken megjelent interjúban.

    Harrach Péter azt mondta, a kettőt egyszerre szolgálja a helyi segítés, párhuzamosan a határvédelemmel.
    "Az előbbi az emberhez méltó körülményeket, a helyben maradás feltételeit teremti meg. Az utóbbi a saját kultúránkat és családjaink biztonságát védi" - hangsúlyozta.
    A frakcióvezető szerint mindenkinek el kell ismernie, hogy a beáramló tömegek nagy veszélyt jelentenek Európára.
    "Sem a helyi segítés, sem az önvédelem esetében nincs helye alkudozásnak vagy kibúvásnak. Globalizálódó világunk egyetemes felelőssége és a migráció elsődleges indítékának megszüntetése egyaránt a helyi segítség radikális növelését követeli. Kétségtelen: ez komoly anyagi áldozattal jár, de a probléma preventív kezelése olcsóbb, mint a következmények viselése. Addig is, amíg erre Európa rádöbben és cselekedni kezd, segítenünk kell azoknak, akik kultúránkhoz legalább egy szálon, kereszténységükön keresztül kötődnek. Arról nem is beszélve, hogy ők valóban üldözöttek" - nyilatkozta.
    Harrach Péter közölte, hogy sok olyan barátjukat, akikkel hasonlóan gondolkodnak a migrációról, "csendes fejcsóválásra vagy dühös kifakadásra" késztetik Ferenc pápa megnyilatkozásai.
    "Magam katolikus vagyok, tehát tisztelem a mindenkori pápát" - nyomatékosította, hozzátéve: Ferenc pápa gondolatainak többségét örömmel hallgatja, migrációs kijelentéseinek motívumait is érti, ebben a kérdésben azonban másként gondolkodik. 
    "Ettől még katolikus vagyok, ő pedig tiszteletre méltó egyházfő" - szögezte le.
    A frakcióvezető úgy értékelte, hogy a pápa mélyen hívő ember, aki érti az evangélium tiszta és egyszerű üzenetét, és bátran nekilát az erre rárakódott elemek eltávolításának. Ismeri a világban működő erőket, és tudja, hogy ezek kárvallottjai mindig a védtelen emberek.
    Igazi lelkipásztor, aki Dél-Amerikában megtanulta, hogy a szegények és szenvedők mellé kell állnia. Ezt tette Argentínában, és most így cselekszik Rómában is. Szemében a migráns a hazájában uralkodó viszonyok miatt - háború, környezeti katasztrófa - segítségre szoruló ember - mondta Harrach Péter.
    Arra a kérdésre, mi az oka annak, hogy az európai döntéshozatal szintjén nem működik az önvédelem, a kereszténydemokrata politikus azt felelte, mindenekelőtt "egy dekadens ideológia", amelynek hangsúlyos eleme a multikulturális társadalomba vetett megalapozatlan és naiv hit.
    Úgy vélekedett, hogy ez egészen más, mint a kultúrán belüli sokszínűség, amely valóban létezik. 
    Az unió tisztségviselői a multikulturalizmus elkötelezettjei, a nyugati társadalmak sok tagjában pedig a szekularizáció nyomán keletkezett űrt jobb híján "a liberális téveszmék" töltötték be. "Ma azt látjuk, hogy a valóság kényszerítő ereje elbizonytalanítóan hat rájuk" - jelentette ki.
    Harrach Péter szerint a nagy változások kora a jelenlegi.     "Szép és izgalmas feladat ilyenkor a hiteles megoldásokat, a továbblépés útjait keresni" - olvasható az interjúban.