Auguszta napja van. | 2024.03.29

Rétvári: egyre többen tudnak elmenni nyaralni

2017-08-04 09:40:00

Évről évre egyre többen engedhetnek meg maguknak legalább egy hétnyi nyaralást, a jobb eredmények mögött elsősorban a családok javuló jövedelmi viszonyai állnak - mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára az MTI-nek.

    Rétvári Bence az EU statisztikai hivatalának, az Eurostatnak eheti adataira reagált. A szervezet minden évben azonos módszertan alapján méri fel az EU minden tagországában, hogy mennyien engedhetnek meg maguknak évi legalább egy hét nyaralást, és hányan nem tehetik ezt meg anyagi okokból.
    Az elmúlt 5 évben 15,6 százalékkal nőtt azoknak a magyaroknak az aránya, akiknek van fedezete a nyaralásra. Ez a növekedés "az uniós átlagot messze meghaladja": a 28 tagállam közül Magyarország produkálta a hatodik legnagyobb emelkedést, 22 tagállamban nálunk gyengébb mértékű a változás - emelte ki az államtitkár. 
    Kifejtette: az elmúlt években beindult gazdasági növekedésnek döntő szerepe van abban, hogy immár több családnak jut pénz a nyaralásra is. Mindehhez hozzájárulnak a családtámogatási intézkedések, az adócsökkentés, a rezsicsökkentés és a munkahelyteremtés. Sokaknak segítség a nyaralás során az Erzsébet-táborok kedvezményes lehetősége vagy a SZÉP-kártya nyújtotta üdülés. A jövőben az eredmények további javulásához hozzájárulhatnak az ágazati béremelések, és a minimálbér radikális emelése - mondta Rétvári Bence.