Emma napja van. | 2024.04.19

Megemelte az alapkamatot a cseh jegybank

2017-08-03 19:10:00

A cseh nemzeti bank az eddigi 0,05 százalékról 0,25 százalékra emelte az alapkamatot csütörtökön, egy évtizednyi tartás után - közölte Marek Zeman, a jegybank szóvivője Prágában, a banktanács ülése után. A 0,05 százalékos alapkamat 2008 februárja óta volt érvényben.

    Az alapkamat emelése következtében erősödni kezdett a cseh korona, amely a reggeli 26,10 czk/euro árfolyamról gyorsan 25,80 czk/euróra módosult a prágai tőzsdén, majd végül is 26,03 czk/ euró árfolyamon zárta a napot. 
    A cseh nemzeti bank így az Európai Unió országainak az első jegybankja, amely a jelenlegi pénzügyi ciklusban felfelé módosította az alapkamatot.
    A jegybank 2013 novemberétől 27 korona körül, illetve mérsékelten felette tartotta az euró árfolyamát idén áprilisig. Az intézkedés célja a defláció megakadályozása volt. A jegybank már korábban bejelentette, hogy a beavatkozási politika megszüntetése utáni esetleges árfolyamingadozásokat más eszközökkel fogja korrigálni. 
    "A jelenlegi gazdasági helyzetben szükség van az alapkamat fokozatos emelésére. A gazdasági növekedés kedvező, sőt néhány területen már a gazdaság túlmelegedése érzékelhető" - jelentette ki Jirí Rusnok, a jegybank kormányzója.
    Jirí Rusnok ugyanakkor megerősítette: a jegybank most kedvezőbb színben látja a cseh gazdaság helyzetét, ezért felfelé módosította a korábbi prognózisát. Az idénre 3,6 százalékos, jövőre pedig 3,2 százalékos gazdasági növekedést vár. 
    A jegybanki kormányzó nem zárta ki, hogy a következő két évben újra emelhetik az alapkamatot. Konkrétumokat azonban nem mondott. "Inflációs problémáink semmiképpen sincsenek. Ez természetesen a korona árfolyama alakulásának is függvénye. Az alapkamat további emelése a következő két év alatt természetesen lehetséges, de nem prioritás" - fejtette ki újságíróknak.  
    A cseh média által megszólaltatott pénzügyi elemzők többsége azzal számol, hogy még az idén újra emelhetik az alapkamatot.  

 



Képújság
Sajómente Média Alapítvány
Legfrissebb híreink
17:19
- Novemberben kerül országszerte a mozikba Herendi Gábor új filmje
16:03
- A kazincbarcikai Városvédők megválasztásuk esetén eltörlik a magánszemélyek helyi adóit, 50 ezer forintot adnak Karácsonykor a nyugdíjasoknak és a gyermekét egyedül nevelő szülőknek
15:27
- NVI: eddig közel 400 ezer ajánlóívet igényeltek a jelöltek és jelölőszervezetek
14:48
- Magyar Ásványolaj Szövetség: a harmadik-negyedik helyen van a hazai dízel és benzin ára a környező országok között
14:06
- Mészáros Csoporté a Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházlánca, a Brendon Holding Kft.
13:03
- KSH: a benzin 3,2, a dízel 5 százalékkal drágább Magyarországon a régiós átlagnál
12:12
- Megvesztegetett boncmesterek ellen emeltek vádat a fővárosban
11:05
- NAK: bővült a falugazdász-hálózat és a kamarai tagoknak nyújtott szolgáltatások köre
10:09
- Insura.hu: 5,9 százalékkal emelkedtek a casco díjak az első negyedévben
09:19
- Betörte a Trafik üvegét - keresik a miskolci rendőrök
MTI hírfelhasználó