Auguszta napja van. | 2024.03.29

A szélsőségessé válás megelőzésére indult kezdeményezés Ausztriában

2017-08-03 11:39:05

A szélsőségessé válás megelőzésére indított kezdeményezést hét minisztérium és több civil szervezet Ausztriában, mivel az országban magas azon emberek száma, akik radikális iszlám terrorszervezetekhez csatlakoztak vagy szimpatizálnak azokkal - közölte a Die Presse című osztrák lap csütörtöki száma.

    A kezdeményezés egy olyan hálózatot hoz létre, amely a szélsőségesség megelőzése érdekében szükséges intézkedéseket országos szinten meghatározza, összehangolja és irányítja. 
    A lap azt közölte, hogy a radikalizálódás megelőzése érdekében létrejött programban a kancelláriahivatal, a belügyi, az igazságügyi, a családügyi, az oktatási, a külügyi és a szociális minisztérium képviselői vesznek részt. 
    A kezdeményezésben többek között a radikalizálódás elleni Derad osztrák egyesület, a társadalmi integrációt elősegítő Neustart, a bécsi központú Frauen ohne Grenzen elnevezésű szervezet és a Beratungsstelle Extremismus tanácsadó központ is tevékenykedik majd.
    A szervezetek személyre szabott tervet dolgoznak ki a programban résztvevők számára, akik "gyámot" is kapnak ez idő alatt. A gyámok a személyek "fejlődését" követik nyomon, és beszámolót készítenek róla. 
    A programot hivatalosan 2017 őszén mutatja be Wolfgang Sobotka osztrák belügyminiszter, aki az egész kezdeményezést összefogja. A Die Presse információja szerint az egyéves kísérleti időszakban csak azokra koncentrálnak, akik az iszlám szélsőséges irányzataitól szabadulnának. Ezt követően tudományosan értékelik az eredményeket, és amennyiben sikeres lesz a program, úgy más típusú szélsőségesek ellen is alkalmazzák majd. 
    Ausztriában 2016 végén mintegy háromszáz szélsőségest tartottak nyilván, ők vagy az Iszlám Állam (IÁ) elnevezésű terrorszervezet kötelékében harcoltak, vagy csatlakozni akartak az IÁ-hoz. Kilencvenen közülük visszatértek már Ausztriába, több mint ötven ember kiutazását pedig az osztrák hatóságok megakadályozták.