Márk napja van. | 2019.04.25 | MNB középárfolyam:

Porosenkótól kéri a határátkelőkön kialakult helyzet orvoslását a Kárpátalja megyei tanács

2017-07-31 13:57:28

Petro Porosenko ukrán elnöktől kéri a határátkelőhelyeken uralkodó aggasztó helyzet orvoslását a Kárpátalja megyei tanács (közgyűlés), amely szerint az ottani kaotikus állapotok hiteltelenítik az ukrán állampolgárok európai uniós vízummentességét, elriasztják a befektetőket, és fékezik az ország idegenforgalmának fejlesztését - adta hírül hétfőn a megyei tanács sajtószolgálata.

    A közlemény szerint a megyei tanács múlt heti ülésén az ukrán elnöknek címzett beadványt fogadott el, amelyben a képviselők - utalva a határátkelőkön kialakult aggasztó helyzetre - azonnali lépéseket sürgetnek az európai uniós vízummentesség életbe lépésével kapcsolatos elnöki rendelet haladéktalan teljesítése érdekében.
    A képviselő-testület emlékeztet arra, hogy az elnök 2017. május 26-án - az ukrán állampolgárok uniós vízummentességének életbe lépéséhez időzítve - külön rendeletet írt alá, amelyben kötelezte a kormányt és a megyei állami közigazgatási hivatalokat a határátlépés megfelelő feltételeinek haladéktalan megteremtésére, az ellenőrzési eljárás tökéletesítésére.
    Egy hónappal az ukrán állampolgárok európai uniós vízummentességének életbe lépése után Kárpátalja lakói mégis azt tapasztalják, hogy a megye területén működő 19 határátkelőhelyen nem teljesülnek az elnöki rendelet követelményei - olvasható a dokumentumban. A beadvány rámutat, hogy a járművek és utasok hatalmas áradata, a logisztika hiánya, a határátlépés hatályos rendszerét uraló zűrzavar hosszú sorok kialakulásához vezet, amelyekben az utasok kénytelenek 4-10 órát várakozni. Az átkelők többségére a határőrök és vámosok együttműködésének hiánya jellemző, ami lehetetlenné teszi az utasok civilizált határátlépését - áll a dokumentumban.
    A megyei képviselők úgy vélik, hogy a vázolt állapotok Ukrajna határátkelőhelyein hiteltelenítik az ukrán állampolgárok európai uniós vízummentességét, elriasztják a befektetőket, fékezik az ország idegenforgalmának fejlesztését, és azt bizonyítják, hogy az illetékes államhatalmi szervek nem vesznek tudomást a problémáról. Egyúttal felszólítják a kormányt, hogy "már a mai napon" kezdje meg az elnöki rendeletben foglaltak végrehajtását, biztosítsa a megfelelő bánásmódot az ukrán állampolgárok számára, teremtsen maximálisan kedvező és kényelmes feltételeket az ukrán államhatár átlépéséhez. 
    "Úgy véljük, ennek érdekében fel kell újítani a meglévő határátkelőhelyeket, aktív módon hozzá kell kezdeni újak építéséhez, és kezdeményezni kell az egyszerűsített határátkelésre vonatkozó kétoldalú államközi megállapodások megfelelő módosítását, hogy azok hatálya kiterjedjen minden ukrán állampolgárra, függetlenül a lakóhelyüktől" - zárul a Kárpátalja megyei tanács Ukrajna elnökéhez intézett beadványa.