Gedeon napja van. | 2024.03.28

Washington maga dönti el, hogy kiket épít le képviseletein

2017-07-31 14:12:00

Washingtonon múlik, hogy oroszországi diplomáciai képviseleteinek állományából kiktől válik meg - jelentette ki Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője hétfőn Moszkvában.

    Vlagyimir Putyin orosz elnök vasárnap közölte, hogy az Egyesült Államoknak szeptember 1-jéig 755 fővel kell csökkentenie az oroszországi diplomáciai képviseletein dolgozók létszámát. Moszkva az intézkedést 35 orosz diplomata eddig válasz nélkül hagyott, tavaly decemberi amerikai kiutasításával, valamint azzal indokolta, hogy az amerikai kongresszus a múlt héten megszavazott egy újabb oroszellenes szankciókat tartalmazó törvénytervezetet.
    Peszkov elmondta: Moszkvának nincs kételye afelől, hogy a megszigorított büntetőintézkedések törvényerőre fognak emelkedni. 
     A szóvivő szerint a Kreml nem kíván jóslatokba bocsátkozni arról, hogy a létszámcsökkentés befolyásolja-e majd az orosz állampolgárok által igényelt amerikai vízumok kiadásának átfutási idejét.
    Peszkov hangsúlyozta, hogy a kétoldalú kapcsolatok javításához Washingtonnak ki kell nyilvánítania, hogy megvan benne az ehhez szükséges "politikai akarat", és le kell mondania a "szankciós diktátumkísérletekről". 
    Úgy vélekedett, időbe telik majd, amíg az Egyesült Államok megszabadul a "politikai skizofréniától". Peszkov megismételte, hogy Moszkva továbbra is érdekelt a konstruktív együttműködésben az Egyesült Államokkal.