Auguszta napja van. | 2024.03.29

A brit parlamenti képviselők ötöde foglalkoztat családtagot

2017-07-31 13:18:00

A brit parlamenti képviselők ötöde foglalkoztat családtagot. A legutóbbi, június 8-i választások után újonnan bekerült képviselők már nem élhetnek ezzel a lehetőséggel.

    Az előrehozott választásokon újraválasztott 589 képviselő közül 122 jelezte a vagyonbevallásában, hogy családtagot foglalkoztat az adófizetők pénzén - ismertette a BBC. Az alsóházban helyet foglaló 61 új képviselő már járhat el így, és érdekvédők sürgetik, hogy a régi képviselők számára is mielőbb tűzzenek ki időpontot, amely után már nem alkalmazhatnak családtagot munkájuk segítéséhez.
    A szigorítást, amely a parlamentbe frissen bekerült képviselőkre vonatkozóan már érvényben van, márciusban - még az előrehozott választások kiírása előtt - fogadták el, akkor úgy számolva, hogy három év van még a következő parlament megválasztásáig. A hosszabb ideje mandátummal rendelkező politikusoknak egyelőre még engedélyezik, hogy családtagot alkalmazzanak.
    Jogvédők szerint az új képviselőkre már vonatkozó tilalom tükrözi a közvéleménynek a nepotizmus és közpénzzel való visszaélés miatti aggodalmait. Elismerik, hogy a régi képviselők esetében indokolt egy átmeneti időszak megállapítása, különös tekintettel arra, hogy az előrehozott választások miatt a szabályozás három évvel a vártnál korábban lépett életbe, de sürgető, hogy az előírások egyformán vonatkozzanak minden képviselőre.
    2010-ben korlátozták a képviselői stábban foglalkoztatható családtagok számát, ami felháborodáshoz vezetett a törvényhozók körében. Sokan azt hangoztatták, hogy a házastársak tudnak a legjobban alkalmazkodni a hosszú munkanapokhoz, és csak irántuk van meg az a mértékű bizalom, amely ahhoz kell, hogy valaki egy képviselő titkára vagy asszisztense legyen.
    A legtöbben feleségüket vették alkalmazásba, a második helyen a férjek szerepelnek. Van, aki az édesanyját alkalmazza, de olyan is, aki a lányát vagy a lánytestvérét. Messze legnagyobb arányban a kormányzó konzervatívok alkalmaznak családtagot, igaz övék a legnagyobb képviselőcsoport a parlamentben.