Auguszta napja van. | 2024.03.29

Deutsch: a cél az, hogy minden magyar polgár a digitalizáció nyertesévé váljon

2017-07-31 12:01:00

A cél az, hogy minden magyar polgár a digitalizáció nyertesévé váljon - jelentette ki Deutsch Tamás, a Digitális Jólét Programért felelős miniszterelnöki biztos hétfőn Budapesten, amikor az újabb internetelőfizetők bevonását célzó Digitális Jólét Alapcsomag védjegyének használatról írt alá megállapodást három kis- és közepes méretű szolgáltató képviselőivel.

    Hangsúlyozta: a kormányzat azt kívánja elérni, hogy a jövő év közepére meghaladja a nyolcvan százalékot az internetet használók, előfizetéssel rendelkezők aránya a 16 és 74 éves kor közöttiek körében. 
    A jelenlegi 78 százalékos arány másfél év alatt hatszázalékos bővülést jelez, valamint azt, hogy erősen megközelítettük az Európai Unió 79 százalékos átlagát - tette hozzá Deutsch Tamás a Vitech "UNO" Kft., a EuroCable Magyarország Kft. és a ViDaNet Kábeltelevíziós Zrt. vezetőivel közösen tartott sajtótájékoztatón.
    Deutsch Tamás annak fontosságát is kiemelte, hogy - noha erre a szerződésben vállaltak szerint 45 napjuk volna a szolgáltatóknak - szinte azonnal megjelenik kínálatukban a "rendkívül olcsó, de korszerű" internet-elérést kínáló Digitális Jólét Alapcsomag.
    Június elejétől pályázhatnak a szolgáltatók az állami tulajdonú védjegy használatára. Deutsch Tamás ennek bejelentésekor felidézte: idén január elsején a korábbi 27-ről 18 százalékra mérséklődött, a jövő év első napjával pedig öt százalékra csökken az internetszolgáltatás áfája.
    Hozzátette: az adócsökkentés és az új alapcsomag bevezetésének eredményeként jövő januárra 13 hónap alatt 30-35 százalékkal csökken az alapszolgáltatás ára. 
    Akkor szólt arról is: minden nagy és közepes szolgáltató közölte már, hogy napokon belül pályázik a programba belépésre, többek pedig annak a szándékuknak is hangot adtak, hogy a legkisebbet meghaladó mértékű kedvezményt adnak az e csomagot választó ügyfeleiknek. Megjegyezte, a legutóbbi kutatások szerint másfél millió ember nem nethasználó, és 14 százalékuk anyagi okokkal magyarázza ezt.
    Június 28-án, a hazai szolgáltatók közül elsőként a UPC Magyarország első emberével írt alá megállapodást az újabb internet-előfizetők bevonását célzó Digitális Jólét Alapcsomag védjegyének használatról Deutsch Tamás miniszterelnöki biztos.