Emma napja van. | 2024.04.19

Viszonylag békésen ért véget a pénteki muzulmán déli ima

2017-07-28 15:45:00

Viszonylag békésen ért véget a pénteki muzulmán déli ima Jeruzsálem óvárosában, az al-Aksza mecsetnél, ahol az izraeli hatóságok az utóbbi napok zavargásai miatt csak a nőknek, a gyerekeknek és az ötven évesnél idősebb férfiaknak engedélyezték a belépést - jelentette az izraeli közszolgálati tévé pénteken.

    Több ezres rendőri erősítést rendeltek Jeruzsálembe a palesztin bojkottot követő első pénteken.
    A fiatalabb férfiak az óvároson kívül, az utcákon és az utak mentén alakítottak imádkozó csoportokat. Az imaidő végén az al-Akszánál és az utcákon lévők többsége békésen elhagyta a mecsetet és az óvárost.
    A tévé beszámolója szerint egy csoport a Vadi Dzsóz nevű lakónegyednél jelszavakat kiabált, de egyelőre nem történt erőszakos tüntetés, nem dobálták meg a velük szemben felsorakozó rendőröket.
    A biztonságiak ezen a pénteken már az óvároshoz vezető főutaknál rendőri ellenőrzéseket vezettek be, korlátozták a forgalmat, valamint csoportos jelenlétükkel és fémkorlátokkal megpróbálták elválasztani egymástól a város arabok lakta keleti és zsidók lakta nyugati lakónegyedeit.
    Az előző napok zavargásai miatt csütörtök éjszaka az izraeli hatóságok adminisztratív őrizetbe vettek több tucat iszlamista hangadó fiatalt, hogy megelőzzék részvételüket az esetleges pénteki erőszakos tüntetéseken.
    Izrael mintegy két héttel ezelőtt biztonsági fémdetektoros beléptetőkapukat és a térfigyelő kamerákat telepített az al-Aksza mecsethez vezető utakhoz, ahol egy nappal korábban három merénylő két rendőr életét kioltó merényletet hajtott végre.
    Az új biztonsági intézkedések miatt a muszlim vallási vezetők a korábbi állapot megsértésével vádolták Izraelt, és az al-Aksza bojkottjára szólították fel híveiket. Izrael a palesztin bojkott, az erőszakos tüntetések és a zavargások után eltávolította a beléptetőkapukat és a kamerákat.
    A zsidók által Templom-hegynek nevezett Mecsetek terén áll az iszlám harmadik legszentebb imahelye, az al-Aksza mecset, de a tér a zsidó vallás számára is kiemelkedően fontos, mert az ókorban itt állt az ő legszentebb helyük, a jeruzsálemi Szentély. Izrael az 1967-es háborúban elfoglalta Kelet-Jeruzsálemet - benne az óvárost -, az al-Aksza mecset környéke azonban a történelmi megállapodások értelmében Jordánia gondnoksága alá került, és a szent hely körüli békét a kényes status quo megőrzésével igyekeznek biztosítani.