Gedeon napja van. | 2024.03.28

Német külügyminiszter: elfogadhatatlan lenne, ha az új amerikai szankciók európai cégeket sújtanának

2017-07-28 14:23:31

Elfogadhatatlan lenne, ha az Oroszország elleni újabb amerikai szankciók európai cégeket sújtanának - közölte pénteken Sigmar Gabriel német külügyminiszter.

    Hangsúlyozta, hogy a német kormány álláspontja változatlan; nem fogadja el a szankciók "területen kívüli alkalmazását európai vállalkozások ellen". Tudja ezt Donald Trump amerikai elnök is, akinek "most el kell döntenie, hogyan tovább".
    A szankciók politikája nem megfelelő és nem alkalmas eszköz "a nemzeti exportérdekek érvényesítéséhez és a hazai energiaszektor támogatásához" - tette hozzá a német diplomácia vezetője, megerősítve korábbi nyilatkozatát, miszerint az újabb szankciók ügye valójában a cseppfolyósított amerikai földgáz európai értékesítéséről és az orosz földgáz kiszorításáról szól, a legfőbb cél pedig a munkahelyek biztosítása az amerikai energiaszektorban.
    A washingtoni kongresszusban csütörtökön ért véget a jogalkotási folyamat az Oroszország ellen az ukrajnai és szíriai tevékenysége, valamint az amerikai választási kampányban folytatott feltételezett tevékenysége miatt kivetendő új szankciók ügyében. Az esetleges büntetőintézkedések elsősorban az orosz energiaszektort sújthatják és európai vállalkozásokat is érinthetnek, a többi között az Északi Áramlat-2 földgázvezeték építése révén.
    A képviselőház és a szenátus után Donald Trumphoz került az ügy, az elnöknek el kell döntenie, aláírja-e a törvényhozás mindkét házában politikai oldalakat átívelő egységben elfogadott jogszabálycsomagot, amely Irán és Észak-Korea ellen is újabb szankciókat irányoz elő.
    Sigmar Gabriel közleményében kiemelte: helyes, hogy a kongresszus a törvényben arra kötelezte az elnököt, hogy konzultáljon az európai partnerekkel, mielőtt dönt az új büntetőintézkedések bevezetéséről.
    Berlin továbbra is nyitott arra, hogy a kölcsönös bizalom alapján egyeztesse Oroszországgal kapcsolatos politikáját. "Már régóta jó megbeszéléseket folytatunk az amerikai kormánnyal, és kitartóan érvelünk amellett, hogy közösen lépjünk fel" - húzta alá a német külügyminiszter.
    Hozzátette, hogy "nem szabad elfelejteni, miről is van szó: a kelet-ukrajnai konfliktust akarjuk megoldani, és egyetértünk abban, hogy ehhez politikai nyomást kell kifejteni Moszkvára.
    Ez az "európai szankciók értelme és mércéje, nem több, de nem is kevesebb", és akár "a szankciók fokozatos lazítása is elképzelhető", ha sikerül előrevinni a válság rendezéséről kötött minszki megállapodás ügyét - jelezte a német külügyminiszter.