Auguszta napja van. | 2024.03.29

Ideológiai okokból sérült a gazdaság Venezuelában

2017-07-28 10:46:00

Ideológiai okokból "elfelejtették" a gazdaságot Venezuelában - mondta Rákóczi István, az ELTE Portugál Nyelvi és Irodalmi Tanszékének vezetője péntek reggel az M1 aktuális csatornán.

    A tanszékvezető szerint Venezuelára is igaz, amit néhány afrikai ország kapcsán emlegettek, a "petrolsztálinizmus", vagyis a kőolajra építő, olyan újraelosztó rendszer, amely a gazdasági jövőt nem látja. A baráti alapon nyújtott kőolajszállítások idején kellett volna az ország gazdaságát több lábra helyezni, de ezt elmulasztották - tette hozzá.
    A biztonsági helyzettel kapcsolatban a szakértő megjegyezte, Venezuela egy fegyveres gócpont, és az eszkaláció akár már a közeljövőben is elképzelhető. 
    Az Hugo Chávez néhai elnök által létrehozott politikai rendszer fennállásának legsúlyosabb válságát éli át. A kőolajban gazdag, de szinte kizárólag petrolkémiai termékeket exportáló ország gazdasága az olaj árának pár évvel ezelőtti zuhanása miatt összeroppant, az infláció elszabadult, sok helyen leállt a termelés, a boltok polcai többnyire üresek. Ezzel párhuzamosan politikai válság robbant ki.