Emma napja van. | 2024.04.19

NAIH: kockázatos harmadik országban tárolni a pártok támogatóinak adatait

2017-07-27 17:41:00

A pátoknak tekintettel kell lenniük arra, hogy a politikai véleményre vonatkozó adatok mint a személyes adatok harmadik országban történő tárolása önmagában kockázatokat rejthet magában - mondta Péterfalvi Attila, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnöke csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján.

    A NAIH a Liberálisok, illetve az LMP internetes oldalán található űrlapkitöltő szolgáltatást vizsgálta. 
    A Liberálisok internetes oldalán a "Belépek a pártba" felületen keresztül végzett adatkezelést vizsgálták, állampolgári bejelentésre. A menüpont ugyanis egy olyan oldalra (MailChimp) irányítja át a felhasználót, amelyet az Amerikai Egyesült Államokban székhellyel rendelkező cég, a The Rocket Science LLC üzemeltet. A felhasználóknak ezen az oldalon kell megadniuk  személyes adataikat, amelyből a bejelentő állítása szerint arra lehet következtetni, hogy az adatokat - a MailChimp szolgáltatás igénybe vételén keresztül - a Liberálisok külföldön tárolják. 
    A hatóság vizsgálatában megállapította, hogy a Mailchimp összes szervere az Egyesült Államokban található. 
    A Liberálisoknak az általános adatvédelmi rendeletre (GDPR) tekintettel érdemes felülvizsgálniuk azt, hogy az általuk végzett adatkezelések vonatkozásában milyen kockázatokat is jelenthet a jövőben a The Rocket Science LLC igénybevétele - mondta Péterfalvi Attila. 
    Hozzátette: a hatóság álláspontja szerint a politikai véleményre vonatkozó adatok mint a személyes adatok harmadik országban történő tárolása önmagában kockázatokat rejthet.     Különösképpen, ha ez egy olyan ország, amely az elmúlt években, évtizedben széles körű megfigyelési programot alkalmazott - jegyezte meg. 
    A hatóság azt is megállapította, hogy az adatfeldolgozókkal összefüggésben a Liberálisok nem tettek eleget a tájékoztatási kötelezettségüknek, mivel az adatvédelmi nyilatkozat általánosan fogalmaz, nem részletezi az adatfeldolgozó igénybevételének körülményeit, például, mely adatfeldolgozót veszik igénybe és az mely országban található. 
    A NAIH szerint a Liberálisoknak az adatvédelmi nyilatkozatban kifejezetten ki kell térniük arra, hogy az Egyesült Államokban található adatfeldolgozót vesznek igénybe. 
    A hatóság vizsgálta az LMP oldalán az "Aláírásgyűjtés a tiszta kampányfinanszírozásért" felületen keresztül végzett adatkezelést is, ugyancsak állampolgári beadványra. A bejelentő azt kifogásolta, hogy a honlap Google Forms szolgáltatása az érintettek személyes adatait a Google Inc.-nek az Amerikai Egyesült Államokban üzemeltetett szervereire menti el, így az LMP külföldön tárolja a megadott személyes adatokat. 
    A hatóság megállapította: az LMP részéről a Google Inc. harmadik országban található adatfeldolgozó igénybevételére a hazai jogszabállyal összhangban került sor, azonban - tekintettel a jövő évtől alkalmazandó általános adatvédelmi rendeletre tekintettel felhívták az LMP figyelmét arra, hogy érdemes felülvizsgálni, hogy az általuk végzett adatkezelések vonatkozásában milyen kockázatokat jelenthet a jövőben a Google használata.
    A hatóság jelentése szerint ezzel összefüggésben az LMP arról tájékoztatta a hatóságot, hogy az "LMP a weboldalán egy helyen használ Google Forms felületet, az ilyen felületekre érkező adatok egyebekben belső szerverre kerülnek, azonban ezen felület megszüntetése is folyamatban van." 
    A NAIH álláspontja szerint az LMP ezen törekvése "magasabb szinten biztosítaná az adatvédelmi követelmények érvényesülését" - mondta a hatóság vezetője. 
    A NAIH megállapította azt is, hogy az LMP nem nyújtott megfelelő tájékoztatást az adatfeldolgozó igénybevételéről, és felhívták a pártot, hogy a jövőben kifejezett tájékoztatást nyújtson arról, ha harmadik országban található adatfeldolgozót vesz igénybe. 
    Tekintettel arra, hogy az LMP az állampolgári bejelentésben kifogásolt felületet megszüntette, és ebből fakadóan az adatkezelést a jövőben nem folytatja, ezért a hatóság nem alkalmazott jogkövetkezményt - tette hozzá.

 



Képújság
Sajómente Média Alapítvány
Legfrissebb híreink
16:03
- A kazincbarcikai Városvédők megválasztásuk esetén eltörlik a magánszemélyek helyi adóit, 50 ezer forintot adnak Karácsonykor a nyugdíjasoknak és a gyermekét egyedül nevelő szülőknek
15:27
- NVI: eddig közel 400 ezer ajánlóívet igényeltek a jelöltek és jelölőszervezetek
14:48
- Magyar Ásványolaj Szövetség: a harmadik-negyedik helyen van a hazai dízel és benzin ára a környező országok között
14:06
- Mészáros Csoporté a Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházlánca, a Brendon Holding Kft.
13:03
- KSH: a benzin 3,2, a dízel 5 százalékkal drágább Magyarországon a régiós átlagnál
12:12
- Megvesztegetett boncmesterek ellen emeltek vádat a fővárosban
11:05
- NAK: bővült a falugazdász-hálózat és a kamarai tagoknak nyújtott szolgáltatások köre
10:09
- Insura.hu: 5,9 százalékkal emelkedtek a casco díjak az első negyedévben
09:19
- Betörte a Trafik üvegét - keresik a miskolci rendőrök
08:59
- Mezőgazdasági gépbe szorult világháborús gránátot hatástalanítottak a tűzszerészek
MTI hírfelhasználó