Andrea napja van. | 2024.04.18

Újabb kihallgatásra idézte be a lengyel ügyészség Donald Tuskot

2017-07-27 13:40:00

Kihallgatásra idézte be a lengyel ügyészség Donald Tuskot - értesült csütörtökön a TVN24 lengyel hírtelevízió, az Európai Tanács lengyel elnökének ügyvédje pedig megerősítette ezt. Az idézés a 2010-es szmolenszki légi katasztrófát érinti, tavasszal már tanúként beidézték egy régebbi katonai elhárítási ügyben.

    A TVN24 a lengyel ügyészséghez közeli, meg nem nevezett forrására hivatkozva arról számolt be csütörtökön, hogy az állami ügyészség által folytatott eljárás keretében Tuskot augusztus 3-án hallgatnák ki. Az ügyészég később megerősítette az időpontot, és közölte: a volt lengyel kormányfőt tanúként idézik be annak a nyomozásnak a keretében, amelyet a szmolenszki légi katasztrófa ügyében meg nem nevezett köztisztviselők ellen folytatnak, és amely az áldozatok hiányos bonctani vizsgálatával is kapcsolatos. 
    Ugyanezen eljárás keretében májusban a korábbi Tusk-kormány egészségügyi miniszterét, későbbi kormányfőt, Ewa Kopaczot is kihallgatták. A jelenleg ellenzéki Polgári Platform (PO) politikusa, Kopacz a légi katasztrófa után, 2010 áprilisában - a Moszkvában végzett boncolások idején - az orosz fővárosba utazott. Ezt a kihallgatás után tett sajtónyilatkozata szerint saját kezdeményezésre, az akkori miniszterelnök, Tusk beleegyezésével tette, hogy az áldozatok rokonainak segítsen. 
    A lengyel ügyészség tavaly novemberben eljárást indított, melynek során a lengyel politikai vezetők halálával járó katasztrófa 83 el nem hamvasztott, illetve az előző években nem exhumált áldozatát kihantolják, majd a maradványokat igazságügyi orvos szakértői vizsgálatnak vetik alá újbóli azonosításuk céljából. 
    Az Oroszországból hazaszállított, az orosz hatóságok Kopacz által közvetített utasítására a temetés előtt Lengyelországban fel nem nyitott koporsókban két, egymással összecserélt holttestet találtak, több sírban pedig más személyek egész testrészeire - fejekre, végtagokra - bukkantak. Korábban már hat - 2011-2012-ben a családok kérésére exhumált - áldozatról bebizonyosodott, hogy összecserélték őket. 
    Roman Giertych, a Jog és Igazságosság (PiS) korábbi, 2005-2007-es koalíciós kormányának miniszterelnök-helyettese és művelődési minisztere, jelenleg Tusk ügyvédje, a PAP hírügynökséggel közölte: amennyiben "nem merülnek fel előre nem látható körülmények", védence jelen lesz. A lengyel ügyészség korábban július 5-re idézte be Tuskot, aki akkor az ET-elnök kötelességeire hivatkozva távolmaradt. 
    Donald Tuskot áprilisban a lengyel katonai elhárítás hatásköri túllépéssel gyanúsított, két egykori főnökének az ügyében hallgatták ki Varsóban. A politikus a mintegy nyolcórás kihallgatás után "messzemenően politikai indíttatású ügynek" minősítette beidézését.