Auguszta napja van. | 2024.03.29

Szakjogász: nem ment fel, ha valaki jobbító szándékkal hackerkedik

2017-07-27 11:22:35

Ormós Zoltán internetes szakjogász szerint a büntetőeljárásban értékelhető, de önmagában nem ment fel senkit az, ha jobbító szándékkal hackerkedik.

    A szakértő az M1 aktuális csatorna csütörtök délelőtti műsorában a BKK és a T-Systems elektronikus jegyvásárlási felületével kapcsolatban a múlt héten kipattant botránnyal kapcsolatban elmondta, ha valaki egy bank biztonsági rendszerét kívülről akarja tesztelni, az könnyen belefuthat abba, hogy letartóztatják. Ugyanez érvényes az internetes biztonsági rendszerekre is - tette hozzá.
    Hangsúlyozta: önmagában az, hogy valaki javító szándékkal tör be, még nem ment fel, mert a büntető törvénykönyvben meghatározott magatartást hajt végre. "Más kérdés" viszont, hogy értékelhető a büntetőeljárásban a javító szándék, és külön vizsgálat tárgya, hogy a cselekmény veszélyes-e a társadalomra.
    A BKK jegyértékesítési rendszerét feltörő fiatal hacker ügyével kapcsolatban azt mondta, nem tudni, hogy pontosan mit csinált, de a rendőrségnek erős bizonyítékra volt szüksége ahhoz, hogy nem tanúként, hanem gyanúsítottként hallgatták ki.