Emma napja van. | 2024.04.19

Szijjártó: Európának biztonsági és gazdasági szempontból is érdeke a keleti partnerség sikere

2017-07-26 14:07:40

 

Egyértelmű, hogy Európának biztonsági és gazdasági szempontból is elementáris érdeke fűződik a keleti partnerség kezdeményezés sikeréhez - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán Budapesten sajtótájékoztatón, miután Georgia európai és euroatlanti integrációs államminiszterével találkozott.

 

    A külügyminiszter kiemelte: Georgia élen jár a keleti partnerség országai között, már három éve aláírta a társulási és szabadkereskedelmi együttműködésről szóló megállapodást az EU-val, néhány hónapja pedig a georgiaiak vízummentességet élveznek európai uniós utazásaik során.
    Hangsúlyozta: Magyarország támogatja azt a georgiai kezdeményezést, hogy stratégiai párbeszéd induljon az ország és az EU között a biztonsági és védelmi kooperációról. Elsősorban a terrorizmus és kibertámadások elleni küzdelemben számítanak előrelépésre - tette hozzá.
    Azt mondta, Magyarország elkötelezett támogatója Georgia euroatlanti integrációjának, és az elkövetkező időben is támogatja az ország minden olyan törekvését, amely a NATO-val és az EU-val folytatandó együttműködésre irányul. Magyarország minden támogatást megad az uniónak is, hogy a keleti partnerség sikeres legyen - fűzte hozzá.
    A tárcavezető kitért arra: az EU egyetlen nemzetközi intézményként van jelen misszióval Georgia területén, ebben a megfigyelő misszióban 12 magyar teljesít szolgálatot. Magyarország a jelenlétét az elkövetkező időben is fenntartja - közölte.
    Arról is beszélt, hogy Georgia eddigi szerepvállalásával, amelyet nem NATO-tagállamként nyújtott a szövetség műveleteihez, megérdemli, hogy végre meghívást kapjon a NATO tagsági akcióprogramjába. Ha ez nem történik meg, az a NATO hitelességét veszélyezteti, hiszen a szövetségnek is érdeke, hogy minél több országnak bizonyítsa "a nyitott kapuk meglétét" - vélekedett.
    Viktor Dolidze georgiai államminiszter hangsúlyozta országa közeledésének jelentőségét az unióhoz, és megköszönte Magyarország segítségét ebben a folyamatban. Hangsúlyozta, hogy országa az uniós közeledés keretében fontos reformokat hajt végre. Reményét fejezte ki, hogy Georgia hamarosan az EU teljes jogú tagja lesz, és akkor közös jövőn osztozhatnak Magyarországgal.
    A sajtótájékoztatón Szijjártó Pétert kérdezték arról a fotósról, aki a hétvégén Tusnádfürdőn a földre rántott egy a miniszterelnök beszéde alatt fütyülő lányt, és aki a csíkszeredai magyar konzulátus munkatársának férje, alkalmanként a konzulátus is foglalkoztatja. A külügyminiszter kijelentette: nem kell megvizsgálniuk az ügyet, nem fogják a továbbiakban foglalkoztatni a fotóst, mert "teljes mértékben elfogadhatatlan", amit tett, így a konzulátus semmilyen munkára nem fogja alkalmazni.
    A Szardínián tengerbe fulladt magyar lány ügyéről Szijjártó Péter elmondta: az esetről hallva utasította a római nagykövetséget, hogy vegyék fel a kapcsolatot az elhunyt családjával. A lány nagynénjével telefonon beszéltek, azt mondta, hogy ő huzamosabb ideje az országban él, ezért nincs szüksége tolmács segítségére és a holttest hazaszállítását is megszervezte. Ha kell, minden konzuli segítséget megadnak - mondta.
    Az ANSA olasz hírügynökség kedden közölte, hogy vízbe fulladt egy Szardínián nyaraló 15 éves magyar lány, akit hullám rántott magával a tengerbe egy szikláról.
    A külügyminiszter egyúttal arra kérte a szabadságukat külföldön töltőket, hogy indulás előtt regisztráljanak a konzuli szolgálat honlapján. 
    A korfui tűzvésszel kapcsolatban közölte: 77 Görögországban tartózkodó család regisztrált, de ennél nyilvánvalóan többen vannak az országban. Négy olyan család regisztrált, amely a tűzvész közelében volt, közülük kettővel felvették a kapcsolatot telefonon, ők jól vannak, a másik két családot eddig nem tudták elérni, de az információk alapján lakott területeket nem veszélyeztet a tűz - mondta.