Auguszta napja van. | 2024.03.29

KSH: májusban nőtt idén legjobban a kiskereskedelmi forgalom

2017-07-24 10:15:00

 

A kiskereskedelmi üzletek forgalmának volumene a nyers adat szerint 6,0, naptárhatástól megtisztítva 5,5 százalékkal nőtt májusban az egy évvel korábbihoz képest - jelentette hétfőn második becslése alapján a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

 

     Ezzel a várakozásokat lényegesen meghaladó ütemben nőtt és idei legjobb eredményét érte el a kiskereskedelmi ágazat májusban. A második becslésben a KSH 5,4-ről 5,5 százalékra javította a naptárhatástól megtisztított májusi adatot a július 5-én kiadott első becsléshez képest. Az élelmiszer forgalmat 2,6 százalékos növekedésről lefelé, az iparcikk eladások emelkedését 9,8 százalékosról fölfelé korrigálta a naptárhatástól megtisztított adatok között.
    A második becslésben a KSH 5,4-ről 5,5 százalékra javította a naptárhatástól megtisztított májusi adatot a július 5-én kiadott első becsléshez képest. Az élelmiszer forgalmat 2,6 százalékos növekedésről lefelé 2,3 százalékra, az iparcikk eladások emelkedését 9,8 százalékosról 10,3 százalékosra fölfelé korrigálta a naptárhatástól megtisztított adatok között. 
    Legjobban a nem élelmiszer-kiskereskedelmi üzletekben nőtt a forgalom 10,3 százalékkal az áprilisi 4,6 százalékos növekedés után. Növekedtek az eladások az iparcikk jellegű vegyesboltokban 15,4 százalékkal, a könyv-, számítástechnika-, egyéb iparcikk üzletekben 13,8 százalékkal, a bútor-, műszaki cikk árusító helyeken 6,9 százalékkal.
     Az árucikkek széles körére kiterjedő, a kiskereskedelmi forgalomból 3,3 százalékkal részesedő csomagküldő és internetes kiskereskedelem volumene 26,6 százalékkal emelkedett.
    Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelmi üzletekben 2,3 százalékkal nőttek az eladások. Az élelmiszer-kiskereskedelem 76 százalékát adó élelmiszer jellegű vegyes üzletek értékesítési volumene 2,8, míg az élelmiszer-, ital-, dohányáru-szaküzleteké 0,6 százalékkal nőtt.
    Az üzemanyag értékesítés pedig 4,3 százalékkal emelkedett 
    Az év első öt hónapjában a kiskereskedelmi forgalom volumene naptárhatástól megtisztított adatok szerint 3,5, a nyers adat szerint 3,7 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakáét.