Emma napja van. | 2024.04.19

Rászoruló gyerekek családja kapott élelmiszercsomagot Sajószentpéteren

2017-07-20 13:30:24

A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Sajószentpéteren is megkezdődött az élelmiszercsomagok osztása csütörtökön a Rászoruló Személyeket Támogató Operatív Program (RSZTOP) keretében olyan hátrányos helyzetű családoknak, amelyekben háromévesnél fiatalabb gyermek él és nem részesül intézményi étkeztetésben. 

    Czibere Károly szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár az esemény előtt sajtótájékoztatón azt mondta: egymilliárd forintot fordítanak élelmiszerosztásra, első körben Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Hajdú-Bihar megyében. Az év végig tartó mintaprogram körülbelül 12 ezer háromévesnél kisebb gyermeket érint, aki rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesül, nem jár bölcsődébe, hátrányos vagy halmozottan hátrányos körülmények között él.
    Az államtitkár közölte: uniós forrásból 34 milliárd forint jut a rászoruló embereket segítő programokra, ennek az első eleme volt a tavaly decemberben kezdődött, 4 milliárd forint összegű, a hajléktalanok meleg ételhez jutását segítő projekt. A következő lépés a hátrányos helyzetű családokban nevelkedő gyermekek segítése.
    Mint mondta, e projekt első szakaszában, júniusban csaknem 11 ezer csomagot osztottak ki, ebből Borsod-Abaúj-Zemplén megyében 4728-at.
    Czibere Károly kiemelte: a kormány elkötelezett abban, hogy a családoknak minden segítséget megadjon ahhoz, ami a gyermekek testi, lelki és szellemi fejlődéséhez szükséges.
    Emlékeztetett arra, hogy az egyik legfontosabb támogatás az intézményi gyermekétkeztetés, amelyet folyamatosan fejlesztett a kormány. 
    Míg 2010-ben az óvodákban a gyerekek 30 százaléka részesült ingyenes étkeztetésben, ez az arány jelenleg 80 százalék, a bölcsődékben pedig ötszörösére emelkedett az ingyenesen étkezők száma - tette hozzá.
    Megemlítette azt is, hogy az elmúlt évtől a szünidőben is kapnak a rászoruló gyerekek egy tál meleg ételt. Mindez azt jelenti, hogy a 2010-es 29 milliárd forint helyett jövőre már 79 milliárd forint lesz a központi költségvetési támogatás a gyermekek étkeztetésére.
    Mindez kiegészül a Rászoruló Személyeket Támogató Operatív Programmal. Ennek keretében az érintett gyerekek és családtagjaik minden hónapban nyolcezer forint értékű csomagot kapnak, amely egyebek mellett alapvető élelmiszereket, lisztet, olajat, bébiételt tartalmaz. A Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság által koordinált programot 2017 végétől várhatóan az egész országra kiterjesztik.
    Az év végig tartó uniós program mintegy 12 ezer három évnél fiatalabb gyermeket, illetve családjukat érinti.


Demeter Zoltán, a térség fideszes országgyűlési képviselője azt mondta, a kormány segíti a rászorulókat, a rászoruló gyermekeket, "a napi politikai híresztelések ellenére a kormány igenis segít". Hozzátette, hogy a magyarországi családpolitika, szociális politika az unióban szinte egyedülálló.

 



Képújság
Sajómente Média Alapítvány
Legfrissebb híreink
19:45
- Időjárás-jelentés
17:19
- Novemberben kerül országszerte a mozikba Herendi Gábor új filmje
16:03
- A kazincbarcikai Városvédők megválasztásuk esetén eltörlik a magánszemélyek helyi adóit, 50 ezer forintot adnak Karácsonykor a nyugdíjasoknak és a gyermekét egyedül nevelő szülőknek
15:27
- NVI: eddig közel 400 ezer ajánlóívet igényeltek a jelöltek és jelölőszervezetek
14:48
- Magyar Ásványolaj Szövetség: a harmadik-negyedik helyen van a hazai dízel és benzin ára a környező országok között
14:06
- Mészáros Csoporté a Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházlánca, a Brendon Holding Kft.
13:03
- KSH: a benzin 3,2, a dízel 5 százalékkal drágább Magyarországon a régiós átlagnál
12:12
- Megvesztegetett boncmesterek ellen emeltek vádat a fővárosban
11:05
- NAK: bővült a falugazdász-hálózat és a kamarai tagoknak nyújtott szolgáltatások köre
10:09
- Insura.hu: 5,9 százalékkal emelkedtek a casco díjak az első negyedévben
MTI hírfelhasználó