Gedeon napja van. | 2024.03.28

Élelmiszer-automaták: a kormány többletforrást biztosít a felügyeleti egység beszerzéséhez

2017-07-19 20:24:19

A kormány további legfeljebb 1,44 milliárd forint forrást hagyott jóvá az élelmiszer-automaták automatafelügyeleti egységgel történő ellátásához nyújtandó támogatáshoz - derül ki a Magyar Közlönyben szerdán közzétett kormányhatározatból.

    A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) korábban közölte: a kormány februárban határozott arról, hogy az étel- és italautomaták üzemeltetői költségvetési támogatást kapnak az automatafelügyeleti egység beszerzéséhez, 1,8 milliárd forintot biztosítanak erre a célra. A most jóváhagyott 1,44 milliárd forint többletforrásról a nemzetgazdasági miniszternek kell gondoskodnia a felmerülés ütemében.
    Az étel- és italautomaták felügyeleti egységének támogatásáról szóló NGM-rendelettervezet szerint a kormány felügyeleti egységenként 120 ezer forint támogatást ad a felügyeleti egység beszerzéséhez.  
    A szaktárca korábban arról tájékoztatott, hogy az adóhatóság ellenőrzési tapasztalatai szerint a gépek jelentős részét az adók megfizetése nélkül üzemeltetik, ezért van szükség az automatafelügyeleti egységre, amelynek segítségével az adóhivatal éppúgy nyomon tudja követni az étel- és italautomaták forgalmát, mint a pénztárgépekét. Közölték, már az első lépésben bevezetett regisztráció is fehérítette a szektort, ennek köszönhetően a nem legálisan működő étel- és italautomaták majd 20 százalékát (mintegy 5 ezret) még 2015-ben leszerelték az üzemeltetők. 
    A kormány a Magyar Postát jelölte ki az étel- és italautomaták felügyeletére, a posta a szolgáltatást július elsején indította, az étel- és italautomaták üzemeltetőinek július 31-ig szerződést kell kötniük. Menedékes felügyeleti szolgáltatóként a posta feladata a hatóságilag bevizsgált és engedélyezett műszaki berendezés, az automatafelügyeleti egység felszerelése, működtetése, amely a regisztrált étel- és italautomaták adatait továbbítja az adóhivatalnak. Az országszerte működő 30-32 ezer automata további üzemeltetésének feltétele az automatafelügyeleti egység beszerelése.